Общо показвания

неделя, 28 декември 2008 г.

За депутатските дарения

Не минава ден, без да научим за поредното дарение, направено от народните избраници. 
Първо председателят на парламента Георги Пирински обяви, че почувствал в разговорите с депутати, че ще използват тези средства не за собствено потребление, а за дарения и благотворителност. И малко по-късно разясни, че дарява 13-ата си заплата за инициативата "Българската Коледа", за родолюбивото гражданско сдружение "Дедо Лазко" - Банско, както и за помощ за лечението на болно дете. Последва го ръководството на червената парламентарна група, която препоръча на своите да направят индивидуални дарения в собствените избирателни райони.
Коледните и новогодишните празници са добър повод да бъдат облекчени страданията на болни деца, да се подпомогнат социални домове, да се направят дарения в църкви, читалища.
Нека припомним само, че парите от икономии и глоби на парламента са близо 650 000 лв. И че депутатите си ги разпределиха, преди да се сетят, че могат да идат за благотворителност. Затова и решението им да ги даряват идва малко след дъжд качулка. 
Всъщност по-важното е те да продължат в този дух. И още в първия ден от новата сесия лично първият сред равни да отчете от парламентарната трибуна къде са отишли парите и кой колко е дарил.  
Другото би било прах в очите на слепите.