Общо показвания

неделя, 21 декември 2008 г.

Призраците и Станишев

Премиерът Сергей Станишев защити правото на депутатите да си раздадат коледни премии с мотив, че не работели по-малко от колегите си в други страни. Питан обаче дали е заслужено да вземат пари, събрани от глоби за неявяване на работа, премиерът каза, че не иска да коментира други институции. Но не приемал подхода да се създава омраза към депутатите. Трябвало да има мярка. 
Но може ли да бъдем безучастни, като не минава ден, в който народните избраници да не ни изненадат с поредната дивотия. Няма значение дали ще е ин виво или ин витро.
Ясно е, че няма случайни неща. Видя се, че има липсващи лица в клипа от популярното шоу. Съмнителна бе и организацията на последните протести. Така че призраците са налице. И депутатите са част от миманса. 
Както казва Швейк: "Нека е било, както и да е било. Все е някак си било. Никога не е било някак да не е било."  Разбира се, че няма съмнение - зад призраците на страха стоят водещи политици. И не са само от опозицията. 
Но защо премиерът предпочита да действа на принципа думам ти, дъще, сещай се, снахо. Да не се окаже, че докато той се опитва да защити депутатските безобразия, зад гърба му неговите съпартийци му кроят шапката. И след мониторинговия доклад през февруари го свалят от трамвая и го оставят да върви редом с кучетата.