Общо показвания

сряда, 10 декември 2008 г.

Цакат премиера за СРС-тата

Без да си поплюват, депутатите решиха да прецакат премиера Сергей Станишев, като му отнемат възможността да предлага членовете на комисията, която ще контролира СРС-тата. Както се казва, с един куршум два заека. От една страна, те ще са тези, които предлагат и които приемат, а от друга страна, угаждат на опозицията, която се усъмни, че премиерът иска да си осигури контрола върху спецсредствата и след мандата си.
Явно нещо не е наред в общуването между институциите, иначе нямаше да се стигне до този ход точно преди коледната ваканция.
Причините не са само  в ревността на народните представители към всичко, което се готви извън кулоарите на парламента. Явно на някои им е писнало да изтичат компромати от службите само срещу тях. И сега искат или всичко за всички да излезе, или просто да се контролират взаимно. Затова не дават друг да им предлага хората, които ще следят как се използват СРС-тата, дори той да е премиерът.  
Тъжна е, разбира се, липсата на доверие дори и сред управляващите. Но какво да се прави, догодина ще има избори, а след тях - не се знае. Няма как всички отново да спечелят, затова по-добре отсега да се подготвят. Както, ако изпаднат извън борда на управлението, така и ако останат в него. 
Има и други причини да са нащрек избраниците на народа. И най-вече тези, които им дърпат конците. Но затова друг път.