Общо показвания

понеделник, 8 декември 2008 г.

Как да посрещнем Майкъл Лий

Не е нужно нито на нож, нито с хляб и сол да посрещнем поредния еврогост.
Няма нищо стряскащо в изненадващото посещение на шефа на дирекция "Разширяване" в Еврокомисията Майкъл Лий. Само преди няколко дни той уведоми управляващите, че от 35 проекта по програмата ФАР само за 1 няма съмнения за корупция. Както е известно, първо бе отнета акредитацията на две разплащателни агенции, после окончателно загубихме 220 млн. евро. Сега вече е ясно защо. Може да загубим допълнително и много повече.
Стряскащо е друго. И то е, че регионалното министерство дори не е казало какво ще направи, за да поправи отчетените нередности.
Лий търпеливо изчака да види какво ще реши по този повод и коалиционният съвет, преди да дойде. Новините от там също не са обнадеждаващи. Партньорите на БСП са оставили горещия картоф на Сергей. След като той не иска засега да се освободи от хората, които твърдяха, че в пътния фонд не се случва нищо необичайно, защо да се набутват.
Трябва ли в такъв случай да очакваме, че Лий ще почне да ни хвали. Не, разбира се. 
Още по-глупаво е да обявим война на еврочиновниците, както ни съветват някои. Часът на България в Брюксел ще удари чак след като започнем да си вършим работата, както трябва и крадците бъдат тикнати в затвора.