Общо показвания

петък, 12 декември 2008 г.

Синя рибка

Спомняте ли си онзи виц за Киркор и Гарабед, които си плували волно в морето. По едно време Киркор казал: "Гарабед, за да не се морим и си плуваме по-дълго, нека направим кооперация. Ти ще махаш с ръцете, а аз ще те хвана през кръста и ще ритам с краката. "Добре", зарадвал се Гарабед на находчивостта на приятеля си.  По едно време, както си плували като едно цяло, Гарабед изохкал и викнал на Киркор: "Да се пуснем за малко, че една рибка ми влезе отзад. А Киркор му викнал:  "Плувай, плувай, не е рибка". 
Точно това се случваше между синия елит и кандидатите за нов лидер през последните дни. Всеки шеф на организация обещаваше поотделно на мераклиите, че ще уреди гласовете на сините активисти в негова полза. Но зад гърба му веднага почваше нов пазарлък със следващия кандидат. 
Нищо ново под слънцето. Апаратът пак се готви да реши кой ще е новият син лидер. И да запази статуквото. Номерът с рибката е прилаган неведнъж, особено през последните няколко избори.  
Утре обаче може да се случи друго. За първи път всички активисти ще гласуват. При това тайно и поединично. Много е трудно те да бъдат манипулирани, освен ако те самите не поискат рибката. Сега е моментът да изгонят търговците от храма. Ако не го направят, няма защо да се чудят какво се е случило и ще продължат да си плуват в синьо-червената мъгла.