Общо показвания

четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Скритите мини на ГЕРБ

Пушилката от обвинения, циркове с кворума и вотове на недоверие към кабинета се оказа сценарий, който цели да прикрие афери и загуби на милиони евро от еврофондовете, причинени от бившите управляващи. Стана известно, че новото правителство дори е приело "план за действие за минимизиране на риска от загуба на средства и ускоряване на усвояемостта по оперативните програми“. В анализ, подробности от който бяха съобщени вчера, са изброени конкретно предотвратени загуби в почти всички европрограми, по които се усвояват или предстои да се усвояват средства. Ден преди това здравният министър Таня Андреева заяви, че обмисля да сезира прокуратурата за взети от резерва на НЗОК 1,5 млрд. лева при управлението на ГЕРБ. В разгара на дебатите по последния вот срещу регионалната политика на мнозинството се появиха дупки по асфалта на новия Дунав мост 2, подновения участък на главния път Русе - Разград - Шумен, както и по улиците на големи градове. Всички обекти са добре познати от тържественото рязане на лентички и подобаващ обществен резонанс. Само в моста бяха инвестирани общо над 200 млн. евро, като за да не загубим европейската помощ в размер на 70 млн. евро, Брюксел удължи срока за построяването. В пътя Русе - Шумен пък бяха похарчени 54 млн. лв. Но в крайна сметка излиза, че

сегашната шумна обстановка, гарнирана с искане за оставка, трябва да има друг адресат


А след като почти цялата парламентарна група на ГЕРБ гласува „за” удължаване на мораториума за продажба на земя на европейски граждани  противоконституционно и си призна, че е направено с популистка цел, не може да се очаква друго освен избирателите да им обърнат гръб. Герберите със сигурност са наясно с нерозовото си бъдеще и затова искат предсрочни избори. Някак си са забравили и защо бяха свалени от власт през февруари. Обстойното осветяването на тяхното наследство обаче показва, че пораженията от назначените от тях „калинки“ ще трябва да се компенсират от други, а в не редки случаи ще се платят от данъкоплатците.
Не трябва да забравяме и

профуканите няколко милиарда от резерва


и заема от 800 млн. лв., за да бъдат платени евросубсидиите за фермерите. Както е известно, този заем стана причина за преправянето на бюджета през лятото и беше използван за подклаждане на протестите. Тогава стана ясно, че и президентското вето не е случайно. И сред суматохата започна да се откроява един фалирал кръг, който търси реванш.
Затова не трябва да се учудваме, че през последните дни стават известни куп недомислия и грешни решения на бившите управляващи. Техните мини избухват всекидневно. И това си личи от факта, че се налага кабинетът спешно да запълва пробойните, оставени от тях в жизненоважни сфери. Най-вероятно и затова сегашната опозиция осъзна, че парламентът е място, където могат да се опитат да намалят политическите загуби от тяхното управление. Проблемът им е, че от дебатите в пленарната зала лъсва колко са уязвими – 

не поради неопитност, както се смяташе първоначално, а заради това, че са били пионки на задкулисието.

Популизмът им вече е маска, която лесно пада, когато се появят детайлни разбивки на похарчените или загубените да бъдат получени поради некадърност средства. На управляващите просто им трябваше време, за да могат да ревизират разходите и да тръгнат по следите на аферите. Със сигурност в дните до предстоящото обсъждане на новия бюджет, а и по време на самите дебати ще станем свидетели на нови добре режисирани акции, чиято цел е максимално да се затрудни работата на кабинета. Само че те отсега изглеждат обречени. Най-вече заради това, че всяка атака дава възможност на управляващите публично от най-високата  трибуна да оповестят получените до този момент нелицеприятни факти за управлението на ГЕРБ.

Накрая не може да не отбележим и ролята на


изхвърлената извън борда на парламента десница, преименувала се като реформаторска, която на пръв поглед не иска да има нищо общо с ГЕРБ, но като рожба на кукловодите крои планове за общо управление с тях, ако се стигне до предсрочни избори. Фиксацията им в искането за оставка на кабинета „Орешарски” показва единствено и тяхната зависимост.
Затова съвсем естествено се налага изводът, че фронтът срещу сегашното правителство, макар и добре организиран, няма никаква перспектива за успех. Най-вече заради единният център, който ги ръководи. Но и заради това, че избирателите знаят, че реваншът на ГЕРБ няма да доведе до по-добро управление - те вече са доказали, че са работили в ущърб на обществото. Точно променените очаквания най-много плашат задкулисието.