Общо показвания

вторник, 15 октомври 2013 г.

Фантомните аргументи на една бивша министърка

Бившите управляващи се готвят да надминат творческите висоти на техния президент Росен Плевнелиев. Избрали са правия път - да достигнат неговата възторженост при излагането на кухи аргументи за все още несъстояли се събития. Наистина, колко емоционално прозвучаха думите на бившата регионална министърка Лиляна Павлова през уикенда:
„Аз лично като експерт и един основен опонент в момента на тази политика ще заложа на експертното. Няма да залагам на политическите говорения. Аз съм човек на действието, на фактите и на цифрите...”  
Всъщност още при внасянето на вота ни светна, че нещо не е наред. Тогава Павлова каза, че мотивите за вота са преди всичко

В ЦЯЛОСТНОТО УСЕЩАНЕ ЗА ПРОВАЛ В ПОЛИТИКАТА

за регионално развитие и инфраструктура. Нито една от секторните политики не е в ход или няма добра реализация, допълни тя. За всеки, който се занимава с политика, не е нужно да мине през специално обучение, за да е наясно, че усещанията са подходящи за други места, но не за пленарната зала на Народното събрание. Помислихме си обаче, че по-късно ще чуем и ще разберем какво точно се крие зад тази емоционална мъгла. Нищо подобно не се случи. Напротив, отличничката на партийното ръководство продължи с фантомите. Павлова имала притеснения, че новият програмен период за инвестициите към регионите е положен на грешна основа. Тя била наясно, че това не можело да се случи за 24 часа или за седем години, за да станат те най-богати, но можело да се направи така, че да живеят хората по-добре, да се намали миграцията от по-малките към по-големите градове, инвестициите да отидат там и хората да имат добра инфраструктура и жизнена среда.
Ще кажем направо – 

БИВШАТА МИНИСТЪРКА НЕ Е ПРЕД УЧЕНИЦИ 

на които да обяснява що е то регионална политика. Нито пък е студентка на изпит по тази тема. Много ни е интересно какви аргументи ще извади за нещо, което го няма. Не е прието нито от министерството, не е дошло и в парламента. Иначе нямаме нищо против да чуем какво ги притеснява ГЕРБ, та са поискали вот на недоверие още в началото на работата на регионалното ведомство. Очакваме с нетърпение също така да влязат в пленарната зала, а не да бойкотират и този вот, както се случи първия път. Както се надяваме да няма игрички с кворума.
Ако трябва да сумираме тези натрупвания, дори и при най-добро развитие, без изцепки, характерни за индианските романи, очакванията ни са, че

НЯМА КАК С ПРЕДПОСТАВЕНИ, НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА

аргументи, да се спечели обществеността. Тя е настръхнала достатъчно заради онази дупка в асфалта, която се появи на Дунав мост 2, с който ни проглушиха ушите да се хвалят по време на тяхното управление. Павлова нищо не казва засега по този въпрос. Но управляващите едва ли ще пропуснат да я попитат. За разлика от въпросите в бъдеще време, които ще задава бившата регионална министърка по време на втория вот на недоверие,

ПРОБИТИЯТ МОСТ Е ДОСТАТЪЧНО КРАСНОРЕЧИВ АРГУМЕНТ

Разбира се, и през ум не ни минава, че ще си посипят главите с пепел. Напротив, ще видим как падналите с гръм и трясък през февруари, подобно на Барон Мюнхаузен, ще се хванат за косите и ще полетят, като обвинят бившите тайни служби на комунистическия режим и неговите наследници за това, че са им погодили този номер. Но нека не избързваме и не си служим с техните празни предположения. Защото от ГЕРБ може да се очаква всичко. Може просто да няма вот.