Общо показвания

петък, 1 април 2011 г.

Eх, Кушлев, Кушлев!...

Когато този, който е призван да преследва бандитите, се окаже, че е нарушил закона, който е написан специално за тази му дейност, тогава наказанието трябва да бъде приложено незабавно. Най-малкото нещо, което трябва да се случи на председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е той да бъде уволнен. Заради опитите му обаче да надхитри десетките институции, които участваха в установяването на скрити от него факти, поборникът срещу престъпниците трябва да получи и съобразено със закона подобаващо наказание. В писмо до премиера на страната Бойко Борисов директорът на Дирекция „Главен инспекторат към Министерския съвет” Лиляна Драгиева го уведомява, че в резултат на направена проверка за наличие на конфликт на интереси във връзка с постъпил при тях сигнал от парламентарната комисия „Антимафия” Стоян Кушлев е нарушил закона, по който е назначен и

„заема публичната длъжност в условия на несъвместимост

и в нарушение на чл. 5 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси във връзка с чл. 12, ал. 6, т.1 от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Кушлев е подал декларация с невярно съдържание и не е предприел действия към момента на подаването є да заличи участието си в управата на „Царски ловен клуб” и Сдружение „Национална развъдна асоциация по овцевъдство”.
С това инспекторатът потвърди публично известните вече факти и опроверга последното изказване на Кушлев, че няма никакъв конфликт на интереси, а атаката срещу него била за това, че е засегнал с дейността си интереси на членове на парламентарната комисия за борба с корупцията.
Тепърва ще се изяснява и какви са зависимостите на Кушлев с осем лица, за които се твърди, че са назначени на работа в комисията, защото са му роднини. Освен това той ще трябва да обяснява как така и

на какво основание заплатата му е 9099 лв.

Има и допълнителни факти, които показват, че хора от ръководството също неправомерно са взимали до 5000 лв. месечна заплата.
Най-интересни са и със сигурност ще бъдат обект на разследване от прокуратурата сведенията, дадени пред комисията за борба с корупцията на бившия шеф на дирекция при Кушлев Свилен Харизанов. Според него шефът му осъществявал чадър над мафиотите с неправомерно вдигнати запори. Например в доклада на комисията за 2010 г. се отбелязва, че по решение на съда са отхвърлени искове за обезпечение за над 1 млн. лв., но не се споменава за други 10 млн. лв. свалени обезпечения. Кушлев отказвал да бъде използван паркинг в град Попово за запорирано движимо имущество под различни претексти, като това давало възможност колите да се ползват от разследваните лица.

Подозрителен е и минималният ефект

от работата на комисията „Кушлев”. От създаването си тя е струвала на данъкоплатците повече от 30 млн. лв., а реално кофискуваното имущество от мафиоти не е повече от няколко милиона лева.
Тези факти са достатъчни, за да си обясним защо вместо да се яви пред „Антимафия” и се опита да се защити, „професорът”, за когото със сигурност се доказа, че е менте, предпочита да посещава дипломатически приеми. Не се учудваме и че е предприел стъпки да се бетонира на поста, като се изкара инвалид. Само че тези откровени шарлатании ни идват малко в повече и се надяваме, че този път няма да му се размине.