Общо показвания

четвъртък, 28 април 2011 г.

По макети ли е стрелял Първанов

Държавният ни глава може да се окаже, че е жертва на майтапчиите от ловната мафия. И напразен да е шумът около него. Но нека караме поред.
Заради ловните си подвизи той бе взет на мушка отново вчера. Повод за това бе оправданието му преди дни: „Един месец проверяваха вълчицата, сега може да се проверяват, ако искат, каквото са преценили, разбира се, лисици, чакали и всякакви други такива животинки… Аз нямам никакви притеснения, защото своето хоби съм осъществявал съобразно законите на страната, както, вярвам, са го правили министър-председателят и ресорният министър, например.” Верен на комунистическото си мислене, друг да е виновен, обитателят на „Дондуков” 2 заподозря управляващите, че действат преднамерено. Това предизвика земеделския министър да отвърне на удара: "Няма политическа поръчка в проверката. Всеки, който се занимава с лов, надявам се, независимо дали е президент, премиер, министър или обикновен ловец, да го прави по законите на страната", каза министърът.
Нека само да отбележим, преди да видим как стоят нещата в действителност, че Първанов стигна и по-далеч в желанието да омаловажи ловните си афери, като заяви, че вместо него да проверяват, по-добре е да се види кои са тези, които разполагат с незнайно как придобити фабрики. И защо босовете на организираната престъпност продължават да се канят на кафе и не се подслушват, вместо да се работи върху тях, както признал вътрешният министър.
Като вземем предвид и твърдението му, че ще е първият човек в света, опитомил вълчица, както и някои други негови изяви по време на Страстната седмица, можем да кажем, че той пак се опитва да ни преметне. Не трябва да се учудваме, като отдавна знаем, че има две имена и не се знае на кой господар служи. Всеки път ли трябва да му припомняме онзи доклад в „Уикилийкс” на бивш американски посланик, в който той директно твърди, че разстреляният Емил Кюлев е президентски спонсор. Няма да споменаваме и друг застрелян негов съветник, който от няколко години бере душа. Дори не е нужно да се задълбочаваме много, за да споменем още една дузина негови помагачи, които по данни на ОЛАФ бяха съдени.
Що се отнася до лова, вместо така глупаво да си вкарва автоголове, заигравайки с криминалния преход, чийто продукт очевидно е, по-добре е човекът с харамийския псевдоним да покаже документите – и за поповското прасе, и за архара, и за останалите животни. Освен това трябва да ни докаже дали трофеят от защитеното в Червената книга благородно животно от Узбекистан е регистриран съгласно законовите изисквания на Европейския съюз и българското законодателство. А най-важното е дали разходите са платени от трети лица, което би довело до сериозен конфликт на интереси, тъй като държавният ни глава би могъл да поеме ангажименти в ущърб на интересите на страната. Отговорите на тези въпроси са важни не само за започналата разследване парламентарна комисия „Антимафия”, но преди всичко за нас като данъкоплатци.
Истината е важна и за Първанов. Защото може да се окаже без вина виновен. Няма да припомняме отново вица за бременната сърничка, която се обадила на съпругата на един ловец заради един лов, състоял се преди девет месеца. Но ще разкрием и едни други шашми, които често се прилагат в ловните стопанства на гостуващи богати чужденци. Вместо по истински животни ловците стрелят по макети. Прави се в сумрак, за да не лъсне лъжата. А после от хладилника се вади убито преди това животно и се представя за отстреляно току-що. Така че други могат да операт пешкира, а Ловеца да е невинен. А това е много вероятно, защото ето какво казва обучен кадър на бившата ДС като него за една такава афера: "По време на своите посещения в региона Георги Първанов не е имал възможността да види нито животни, нито споменатите макети на животни и по тази причина не може да коментира повдигнатите въпроси.”
Е, не е хубаво, когато някой се шегува с такъв високопоставен човек, но когато трябва да му се спасява кожата, едва ли той ще има нещо против.