Общо показвания

петък, 8 април 2011 г.

Червена и синя котки в чувала

Двама видни представители на червено-синята мъгла, президентът Георги Първанов и бившият премиер Иван Костов, се опитват да вземат своя пай от шумотевицата около подписания 12 протокол към договора за строителството на АЕЦ „Белене”. И за двамата няма тайни в енергийния сектор, в частност за бъдещата атомна централа, тъй като те самите са тези, които са бабували за нейното изграждане. Нещо повече, заради тяхното наследство, особено непрозрачността на техните договорки, сега управляващите, са принудени да лавират, за излязат с най-малко щети от избухващите една по една скрити мини. Вдигайки пушилка обитателят на „Дондуков” 2 и Командира искат да бъде забравено тяхното съучастие, да прехвърлят вината от болната на здравата глава. Познат номер, който винаги им е помагал в запазването на двадесетгодишното статукво. Сега обаче пъзелът е друг, под въпрос е поставено тяхното бъдеще, затова и използват всяка възможност, за да могат да се върнат в играта. Целта, която единият си е поставил е да се върне на бял кон в БСП, а другият - с действията си просто

рекетира управляващите, за да получи дял в други енергийни проекти.

Но преди да разгледаме по-подробно тяхната тактика, нека да видим защо апокалиптичните опасения, че се е случило нещо безвъзвратно, не се потвърждават. И това си личи от изказванията на двама заинтересовани министри, след приключилата късно вечерта във вторник тяхна среща в Москва. Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката:„Ние подчертахме, че двете страни са заинтересовани от намирането на решения, на откритите въпроси. Разбира се един от най-големите, от най-важните въпроси е въпросът за цената... Това, което вие нарекохте, вчерашния казус, всъщност е наша българска работа, и не засяга толкова много руската страна. Към руската страна ние трябва и следва да представляваме една единна позиция." Сергей Шматко, министър на енергетиката на Русия:„Има подписани договори и от друга страна въпроси за уточняване. Става въпрос за съинвестиране, за кредитиране. Това са все неща, които ще бъдат отчетени при съставянето на икономическия модел. Точно мога да кажа, че Белене ще бъде реализирана успешно, когато отговаря на икономическите интереси на България."
Появилият се в интернет протокол показва, че най-важното нещо в него е двумесечният срок, който отлага възможността руснаците незабавно да предявят искове за близо един милиард евро. (Първият иск е от 24 март 2010 г. и е за 300 млн. евро, платени на подизпълнителите "Арева", "Сименс" и "Атоменергопроект". Вторият е за 680 млн. евро и е от 15 март 2011 г. Руснаците са заявили, че ако се стигне до арбитражно дело, те ще докажат безспорно претенциите си и подписването на ново споразумение е било неизбежно.) Така че според финансови експерти подписаният протокол по проекта за АЕЦ "Белене" не променя условията на вече подписани в миналото документи. Напротив,

сега има време да се изчистят най-големите въпросителни,

свързани с цената и сигурността. А такъв проблем има и страната ни не може да не се съобрази. Стрестестът, който Брюксел препоръчва включва „преглед на всички съществуващи и запланувани ядрени съоръжения, включително басейните за радиоактивни отпадъци и отработено гориво, преглед на „общата култура в областта на ядрената безопасност” (разширяване на периметъра на сигурност, годишно отчитане на безопасността, информиране на обществеността), опасностите, свързани с човешки дейности като тероризъм, кибератаки и самолетни катастрофи, въздействието на извънредни природни ситуации (земетресения, наводнения, суша и др. рискове) и бедствени сценарии с много измерения.” Очевидно е, че руснаците трябва да се съобразят с договореностите, произтичащи от европейското ни членство. Според участници в преговорите те са приели допълнителните изисквания и се очаква в двумесечния срок да обявят цената на новото оскъпяване, което се очаква да произтече от тях.
Нека сега разгледаме как и защо се вклиниха в енергийния скандал Командира и Ловеца с двете имена.

Интересно е да се отбележи, че до края на миналата година бившият преподавател по марксистка политикономия си мълчеше за ядрения проект, за него се изказваше единствено другият съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров. Сега обаче Костов е по-гръмогласният. Неговият сценарий е катастрофичен и вещае изключването ни от НАТО и Евросъюза, ако полегнем на руснаците и построим АЕЦ „Белене”
Всъщност Командира ни

показва единствено недобро владеене на нервите

и отчаян стремеж за нов плонж, ако му се даде възможност успешно да лобира за една голяма компания, която да получи извеждането от експлоатация на блоковете от 1 до 4 в АЕЦ „Козлодуй”. Както е известно във фонда за това има около 1 милиард евро за усвояване.
Можем да коментираме и скъпия ток, който се очертава да плащаме от ТЕЦ “AES Гълъбово” („Марица изток 1”) в противовес на евтината атомна енергия. Както е известно договорът за построяването на тази електроцентрала бе сключен след подозрителна поредица от хватки през офшорки в последните дни от управлението на Иван Костов.
По този повод нека да видим и дали за интересите на народа, който го е избрал, работи днешният голям противник на атомните централи. Според енергийни експерти, ако бъде спрян проектът АЕЦ "Белене" цената на електроенергията значително ще се увеличи. Една бърза справка показва, че в този момент ток се произвежда в няколко централи в България – Варна, Бобов дол, Марица, Русе, Козлодуй. Варна, Бобов дол, Русе и част от Марици-те излизат от експлоатация след десетина години, защото им свършва животът. Така оставаме с "Марица-изток“ 1, 3 и "Козлодуй", чийто живот също свършва след 15 години". Фактът, че на практика остават централите от проекта „Костов”, е многозначителен. Това всъщност обяснява защо е целият този смешен плач. Всъщност

данъкоплатците вече платиха с 3% по-скъп ток,

заради все още неработещата „Марица изток 1”.
Като добавка ще отбележим и как Командира е имал противоположно мнение и за АЕЦ „Белене”. Как иначе да си обясним, че точно неговото правителство реанимира проекта. Вицепремиерът на Костов Петър Жотев подготвя и чете доклад за състоянието на АЕЦ “Белене”, който съдържа варианти за размразяване на проекта за изграждане на атомната електроцентрала. Той се базира на проведени в периода 1999–2000 г. 15-месечни геоложки проучвания на района. Геологическият институт на БАН препотвърждава стабилността на площадката и отсъствието на действащи разломни структури в 30 км регионална област на Белене. В резултат на това с решение от 26 януари 2000 г. на Висшия експертен технически съвет на Агенцията по енергетика и НЕК, АЕЦ "Белене" е определена за нова ядрена мощност на България – предпочетена пред строеж на блок 7 на АЕЦ "Козлодуй".

Държавният ни глава пък ни изненада

с препратка от 2002 година като публикува в страницата във „Фейсбук” писмо до европейските лидери в защита на 3-ти и 4-ти блок. И както се очакваше отново се натресе с нелепия въпрос за огласяване на последните параметри, сключени по сделката за АЕЦ „Белене” . Сякаш българите закусват карфички и не знаят, че той е човекът който се договори тайно за тази централа, в резултат на което се стигна до гьола. Това си личи от разсекретената „паметна бележка” от „историческата” среща между Първанов и Путин на 18.1.2008 г. в София. От нея става ясно, че държавният глава, без да има каквито и да е правомощия, пита тогавашния министър Петър Димитров дали не може да започне строителството на АЕЦ „Белене” още през есента на същата година. Министърът тутакси му връща топката, като за да зарадва руската страна още повече, казва, че строителството може да почне още през август. От този диалог излиза, че има хора, които са готови да усвоят едни пари, без да се съобразяват със стандартите за строителството на такъв тип обекти. Всъщност президентът е апелирал за нарушаване на Закона за безопасно използване на ядрената енергия, а министърът без никакво колебание се е съгласил.
По този повод сегашният премиер заяви, че евентуалният бъдещ инвеститор не би искал да купи котка в чувал. В типичния за него тепегьозлък вчера Командира се опита да спекулира с тези думи и за да ни убеди, че неизвестните днес са повече отколкото във времето когато двамата с Първанов са забърквали кашата. Ние обаче ще кажем друго. И то е, че в чувала има две котки – червена и синя, които незабавно трябва да бъдат изхвърлени.