Общо показвания

петък, 30 януари 2009 г.

Пържола и нещо за пийване

Спомняте ли си романа на Джеръм К. Джеръм "Трима души в една лодка". В него пътешествениците изпадаха в куп комични ситуации не само заради самите себе си, но и заради фокстериера Монтморенси.
Сега ще се види тримата големи Сергей, Симеон и Доган дали все още могат да плуват в една лодка, след като кучето, в лицето на президента, се опитва да сее раздори сред тях. Човекът, станал по-известен с харамийския си псевдоним, още миналата година разтресе БСП, като поиска да подкрепят мажоритарния вот, а в началото на тази година вкара парламента и правителството в излишен спор с Брюксел за пускането на АЕЦ "Козлодуй" 3 и 4. След това директно се вклини между тримата, като подкрепи царя за избори две в едно.
Това със сигурност не е втрещило нито един от тях. Напротив, светнало им е, че президентът си има своя игра. И тя е той да е езикът на камбаната в следващото Народно събрание чрез послушна само на него парламентарна група, плюс предложени от него мажоритарно избрани депутати. 
Сега е моментът на техния отговор. По стар комунистически обичай заговорите винаги се правят в отсъствието на набелязания.  Първанов е в слънчевия Далечен изток, радва се на хубави плажове и приказни залези във Виетнам.
Сергей има да си връща и за друго. Нека припомним само как президентът каза, че от времето на бай Тошо една гайка не е завъртяна по тръбите за газ, а премиерът му отвърна, че това е красива фраза, ама невярна. Вчера Станишев отново се заяде с бившия си патрон, иронично подхвърляйки, че в  искането за съчетаване на изборите за европарламент и национален такъв прозира опасението да не би слаб резултат на европейските избори да се отрази на националната кампания.
Всъщност може да не се стигне до драма, а да се случи като с единия от героите на Джеръм. След като изчел целия медицински справочник, открил, че боледува от всички описани в него болести, с изключение на хронично възпаление на капачката на коляното, и се почувствал смъртно застрашен. Отишъл на доктор, онзи му написал рецепта, а аптекарят, като я прочел, се разсмял и пратил героя в ресторанта за една хубава пържола и нещо за пийване.
Вместо да се карат, това може да направят тримата. Нали трябва да се случват и хубави неща, може едни нови 800 дни да  приготвят за народа. И най-вече да забравят за кучето.