Общо показвания

неделя, 25 януари 2009 г.

Лъвът измърка

Ето че управляващите се сетиха най-после да скочат срещу руската мечка.
В края на миналата седмица не кой да е, а Румен Овчаров ни изненада: "Имаме много неща, с които можем да разговаряме с руснаците, както и сме ги ползвали тези неща. Аз примерно, сега, сигурно ще прозвучи изключително сензационно, но аз не мисля примерно, че ако щете и проектът "Белене" е един въпрос, който е решен веднъж и завинаги...в полза на руснаците, още повече като гледам темповете, с които се развива проектът". После, за да няма неясноти обясни как позицията на правителството "трябваше да бъде, че подобни действия са изключително недопустими. Има си съответните дипломатически начини, пишат се нонпейпъри, пращат се ноти - така, както Русия прави, когато е недоволна примерно, че България продава оръжие на Грузия".
Истината е, че твърде дълго си мълчаха. Нека припомним само как първият дипломат на Москва в Брюксел твърдеше, че сме техният троянски кон в НАТО и как можело с вето да спираме резолюциите на алианса. Вместо да отговорят подобаващо, от външното ни министерство отидоха на крака в руското посолство да замажат гафа. Поне с една водка да ги бяха почерпили. Но и това не се случи. 
Същите сега се опитаха да отклонят вниманието от болната глава и ни в клин, ни в ръкав поискаха от Европа да ни разреши отварянето на спрените вече реактори в Козлодуй. 
И какво получиха за благодарност от благодетелите си - поредната руска тесла. Този път май чашата преля.
Трябваше да бъдем форсмажорно отрязани за компенсации, както и за транзита на тюркменски газ без такси, за да им светне на нашите политици, че могат да отговорят реципрочно и да заплашат с отстраняване руския строител на АЕЦ "Белене". Загуба от 4 милиарда лева не са малко пари дори и за могъща страна като Русия.    
Колко жалко, че вечната дружба между двете страни стана жертва на газовата криза! 
Но безцеремонното отношение на руските лидери няма как да не накарат както сегашното, така и всички останали правителства, независимо от цвета им, по най-бързия начин да освободят страната от руската зависимост.