Общо показвания

петък, 2 януари 2009 г.

Празнични новини

Управляващите започнаха да ни сурвакат още от първия ден на новата година. Поскъпва парното, бензинът, дизелът, цигарите. Невинното обяснение е, че се прави заради акциза. Празничният махмурлук не е толкова силен, че да не ни светне как ще се отрази на хранителните продукти и услугите. Ако парите от увеличението, например на цигарите, отиват за здравеопазване, иди-дойди. Но как да им вярваме, след като само заради фонда за лечение ин витро се хванаха гуша за гуша в парламента. Явно става дума за поредните афери, които предстои да разнищим. 
Вярно е, че близо 47 % от българите очакват новата година да е по-лоша. И са прави. Предполагаше ли някой в началото на миналата година, че ще има световна финансова криза. И през ум не ни минаваше, че ще ни резнат толкова милиони нашите уж благодетели от Брюксел. 
Но нека не избързваме с лошите прогнози. Има светлина в тунела. Бяхме ли чували за батко и братко, нищо не знаехме за Запалката.  Но научихме.  Точно затова не са малко и тези 35 %, които очакват, че годината ще е по-добра от 2008-а. 
Да не забравяме и, че идат избори. Могат ли да бъдат сигурни тези, които сега вдигат цените, че ще са на власт след тях. 
Затова нека не се косим.  Нека си припомним какво пише в книгата, посветена на делата на добрия Швейк:  "А някъде откъм мъгливите хоризонти на историята към Европа бавно се носеше истината, че утрешният ден ще провали плановете на днешния."