Общо показвания

понеделник, 30 юли 2012 г.

Вехти амбиции в синьо


Вече не може да бъде скривано, че под прикритието на някакво ново движение се подготвя поредното разцепление в вдясно. Един файтон хора са останали и затова е любопитно да се види чии са тези амбиции. Веднага ще разкрием, че евродепутатът и бивш лидер на СДС Надежда Неински е инициаторът на тази засега непублична кампания по набирането на членове на формацията. Водещи ще са хора от нейния екип, напусналото СДС младежко ръководство и депутати, които подкрепиха неуспелия кандидат за лидер Ваньо Шарков. Според посветени в заверата учредителната сбирка ще се проведе веднага след края на отпуските през есента.
Целта е да се намери патерица за ДСБ (останала самотна в Синята коалиция), за да се запази статуквото на старите сини влъхви и в следващия парламент. Предполага се, че на по-късен етап към движението ще се включат и Шарков и бившият лидер на СДС Мартин Димитров. Двамата са върли противници на самостоятелното явяване на СДС на изборите. Надежда не крие намеренията си, макар че публично още не ги е оповестила: „Cмятам, че всички политици, независимо дали са в партията на г-н Костов, или тези от нас, които подкрепяхме друга политика, различна от тази, която се наложи с новото ръководство на СДС, трябва да потърсят начин да отговорят на очакванията на хората за единство. И да създадат обща политическа формация, която наистина

да направи сериозна заявка на следващите парламентарни избори,

да върне вярата на хората, че в България има демократична сила, която да защитава интересите им. Ключът към успеха на България е традиционната десница да бъде единна и да се яви единна на следващите избори.”
(Не може да пропуснем, че шашмите през 2002 г. около избирането на Неински (тогава Михайлова) вместо Екатерина Михайлова за лидер на СДС доведоха до разцепление и създаването на ДСБ). Парадоксално е, но сега недоволната Надежда, макар че не е пряко засегната, се опитва да отиграе сходна схема. Напълно е възможно тя да не е лицето на новото формирование. А на преден план да излязат хората от разтуреното младежко СДС. Това дори е необходимо като контрапункт, за да бъде измит срамът от напусналия ДСБ млад елит. Точно заради труса в ДСБ ситуацията е

благоприятна за закриването на тази партия

и естественото й преливане в новото дясно движение. Още повече че готвеният изборен закон ще увеличи процентната бариера за коалиции и може да направи невъзможно влизането в следващия парламент на Синята коалиция.
Истината е, че след напускането на СДС на ДСБ им трябват още 30-40 хиляди избиратели, за да прескочат бариерата и имат парламентарна група с минимален състав от 10 души. Само че това очевидно не ги задоволява - с новото движение амбициите им са за група най-малко от 20 души, която да има решаващ глас за следващото, най-вероятно коалиционно правителство. Няма да скрием, че този проект е част от по-голям сценарий за възстановяването на статуквото на червено-синята мъгла и връщането на БСП отново във властта.
Основната цел е сините да бъдат шутирани от политическия живот. Въпросът е дали това не са само лични амбиции, които нямат особено покритие. Или че са израз на безпомощност и най-вече на остатъчни реакции заради загубата на техния кандидат Шарков. Защото това, което се вижда, е, че

без да вдига много шум,
новото ръководство на СДС

показва, че контролира процесите вдясно. След като сините взеха решение да напуснат Синята коалиция и поеха курс към самостоятелно явяване на изборите, те нямат досега грешен ход. Тези, които са за възраждането на Синия лъв, успяха не само да наложат своя кандидат за лидер - карловския кмет Емил Кабаиванов, но и предотвратиха възможността чрез юридически хватки бившият лидер Мартин Димитров да оспорва избора. „Раковски” 134 взе регистрацията, сега е въпрос на време тя да бъде прехвърлена от временното ръководство на новия лидер. Предстоят и няколко рутинни операции като попълването на овакантеното място на заместник-председател от преминалия към „България на гражданите” бивш плевенски кмет Найден Зеленогорски, а така също назначаването на главен секретар. По действията след това ще проличи как сините ще запазят и разширят традиционното

доверие от близо 250 000 избиратели
с което разполагат през последните години.

Този процес неизбежно преминава и през сблъсък с тези, които сега им  кроят шапката. Любопитно е да се отбележи, че засега от партийната централа не искат да коментират намеренията на Надежда и нейния кръг. Причината за това е, че без да подценяват личностните качества на тези бивши сини лидери, новите обитатели на „Раковски” 134 не са убедени, че заговорниците имат достатъчен ресурс, за да могат да отцепят сини гласове.
Предполага се, че и ръководството на ДСБ, което има нужда (както отбелязахме) от подкрепа, едва ли ще разчита само на тях. Възможно е дори оттам да потърсят съвсем други съюзници, от които да имат реална полза, а

Надежда да бъде използвана само да вдига шум в системата

и да омаломощава сините редици. За това свидетелства и представената в Националната художествена галерия (25.07) от лидери на ДСБ платформа за „Модерната десница на българите”. Идеите и присъстващите на събитието нямат нищо общо с кръга на Нейнски. Дори напротив, групата от Националната галерия със сигурност ще се възпротиви на домогванията на неуспелите да спечелят битката за СДС лидери да бъдат лансирани отново в челните позиции на партията им.
Истината е, че

победените не са желан партньор

Освен това малкият шанс, който имат тези, които са останали в разпадналата се Синя коалиция, е в новите лица. Те могат единствено да бъдат трамплин на „традиционните” сини лидери, на които винаги са разчитали кукловодите на криминалния преход.
Що се отнася до шума в системата, Надежда е много добра за тази цел. Оценките и

че сините от „А” група са минали в „Б” група

с избора на Кабаиванов за лидер, както и че форматът „СДС+” се е провалил, обаче са неумело вместване на „нещо” и „нищо” (всички знаят, че форматът „СДС+” бе саботиран от ДСБ) и няма как да й донесат успех. Още по-малко пък ще й помогне формулата за подмяната на СДС с контролирана десница, която се опитва да лансира. И причината е не само в нея, но и в логичния отказ да бъде подкрепена от тези, които веднъж тя успя да отстрани, ставайки лидер на СДС.