Общо показвания

понеделник, 9 юли 2012 г.

Мъка за една подписка



Лидерът на БСП Сергей Станишев се похвали в събота (07.07.) че били събрани над 310 000 подписа за провеждане на референдум за АЕЦ „Белене". Той бе забелязан на пункт за събиране на подписи от активисти на  ВМРО за прекратяване на концесията за Софийска вода. Станишев солидарно сложи параф и под тази подписка. Ще припомним, че БСП и ВМРО си сътрудничат за свикването на референдуми по тези въпроси.
Хвалбата на лидера на БСП идва само седмици след като на партийния им конгрес се разбра, че са събрани едва 70 хиляди подписа, като 30% от тях били невалидни поради сгрешени лични данни.
Подозрителното разбързване и набъбване на броя на подписите си има обяснение. Ако до 28 юли не бъдат събрани най-малко 500 000 валидни подписа, както го изисква законът, референдум за ядрената ни енергетика няма да има.

По повод на съмнителната бързина ще припомним

как катастрофално завършваха няколко подписки за свикването на национални референдуми, съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Техните инициатори бяха разследвани от ДАНС, прокуратурата и от парламента. На показ излязоха скандални шашми, извършени от инициаторите им – лъснаха подписи на мъртъвци, затворници, на нищо неподозиращи граждани. Видеозаписи показаха как противозаконно се ползват лични данни, с които някои компании разполагат, и как акуратно партийни активисти ги преписват в подписката. Имаше и закани от партийни лидери, че ако не им бъде приета подписката, те ще се тръшнат пред кабинета на шефката на парламента и няма да помръднат оттам, докато тя не им угоди. След това всичко утихваше. Скандалите се забравяха, седящите от различни страни на барикадата уж непримирими врагове в крайна сметка се прегръщаха. А подписките потъваха в забрава. Само като си представим колко сили и енергия са отишли за събирането им, няма как да не препоръчаме на тези, които са гласували за инициаторите на подписките, да се замислят

дали трябва да дадат отново гласа си за тях

на изборите догодина.
Има и още нещо, което обрича подобни допитвания на провал. И това е разликата между словесното надуване на подобни балони, т.е. печеленето на политически дивиденти и несъмнено трудоемката дейност по събирането на всяка една от тях. И това, че Станишев се появява няколко пъти на такива пунктове, не означава, че той по цял ден виси под палещите лъчи на слънцето в името на светлото социалистическо бъдеще на страната. Други опират пешкира. Те ще го отнесат и когато се разбере, че и тази подписка е приключила без успех. А лидерът на БСП дори няма да си спомня, че някога е правено такова нещо. И ако все пак си спомни, той ще прехвърли вината или на управляващите, че са им попречили да я съберат, или ще обвини вътрешнопартийната опозиция в лицето на бившия президент Георги Първанов, че нарочно не са си мръднали пръста, за да саботират соцпартията.
Всъщност истината е, че БСП е напълно наясно с мъката по събирането на тези парафи. И тя е, че 70% процента от партийните членове са над 70 години и почти нищожен процент на възраст до 30 години. Затова и инициирането на подобни всенародни допитвания не са нищо друго освен тестове дали

могат и с какво да бъдат прилъгани избирателите

да гласуват за тях. В Столетницата са наясно, че залязват като партия така, както се случи със СДС. Но не искат да вярват, че са тръгнали по пътя на сините. Проблемът е, че както едните, така и другите не знаят какво да направят, за да си помогнат сами. Все разчитат някой друг да им извади горещия картоф. И те да се върнат там, където бяха в продължение на близо десет години – на масата, където се раздава на „батко” и „братко” всичко от държавната софра.
Е, може и да им се помогне, макар че не ни е работа. По едно щастливо стечение на обстоятелствата жителите на окръг Лос Анджелис успешно събраха по едно и също време с нашите социалисти подписи за референдум. Той обаче е за нещо далеч по-атрактивно –

дали порноактьорите да използват презервативи

по време на снимки. В меката на киноиндустрията сериозно са се загрижили за здравето на тези труженици. Самият проблем на допитването е предизвикал огромен ентусиазъм и за нула време са били събрани 360 000 подписа. Прави впечатление и друго, че вместо да се дават излишни пари допитването ще съвпадне с изборите за президент, Камара на представителите, 1/3 от Сената и губернатори с изтичащ мандат.

Това, което искаме да препоръчаме на нашите социалисти, е тяхното

стряскащо допитване на фона на случилата се само преди година трагедия във Фукушима да бъде съчетано с нещо далеч по-привлекателно като например свикването на референдум дали народните представители да не започнат да живеят като в комунизма, т.е. да не плащат за нищо: нито наем за жилищата, нито ток, нито парно; да могат да паркират безплатно; да се возят без пари във всички видове транспорт; да се хранят и почиват безплатно където си искат по света за сметка на данъкоплатците; да не бъдат преследвани дори когато ги хванат, че крадат с безспорни доказателства; но трудът им, разбира се, да се заплаща, дори когато е безсмислен... Сигурни сме, че един такъв референдум ще бъде подкрепен за нула време от най-малко два милиона българи. Със сигурност поне половин милион от тях в суматоха ще се объркат и ще подкрепят червената подписка.
Но да оставим шегата настрана. Като във всяка стара партия и в БСП има хора с опит. Само че кой знае защо вместо те да са в предните редици, в ръководството на червените срещаме лица, заради които преходът бе наречен криминален, а пък те самите бяха нарочени за част от Октопода. И за да бъде замазано тяхното съществуване, се измислят популистки ходове, които няма как да минат.