Общо показвания

сряда, 1 август 2012 г.

Апаратните победи - бумерангът, който винаги се завръща



По-малко от година преди изборите отляво и отдясно отчитат само победи. Сякаш времето, през което са били опозиция, е минало, а избирателите са забравили как са управлявали, когато са били на власт. Най-ярки засега са хвалбите им за победи на вътрешнопартийния фронт, където отдавна статуквото е нарушено и самите победители дори го разбират. Но едва ли ще го признаят дори когато ги свалят от постовете и изглеждат като Тато, когато го детронираха неговите уж довереници.
Истината е, че те до такава степен са свикнали с апаратните победи, че дори не се усещат колко са

Деградирали морално

Когато например лидер на дясна партия казва ядосано на тези, които не са му подчинени, но винаги ги е смятал за такива:
„Защо ми разправяхте, че Румен Христов е никой, а той взе, че ви победи.” Това според вещите политически играчи може да означава, че една група хора са изгубили доверието му и не ги очаква нищо добро. Но според по-непредубедените не е нищо друго освен политически тепегьозлък, изключващ възможността за честен избор и подозиращ апаратна победа, защото след като с години си прилагал хватки, за да оцелееш, през главата ти не минава нищо по-различно от това, че

бумерангът, който навремето си хвърлил
сега не само се връща, но и може да изхвърли кукловодите ти от Октопода извън политическия борд.

Лошата новина е, че малко са тези, които истински искат да се управлява страната според десни и леви принципи.
В БСП от самото начало на прехода забравиха стогодишните мантри като „братство” и „равенство” и създадоха червени бонзи, които сегашният им лидер се опита да отстрани по време на своето управление, но ги остави в партията, за да го разиграват днес с равномерни дози подмазване и неочаквани удари под кръста.
Например като Р.Овч., който даде, както се казва, „всичко от себе си”, за да запази лидерството му, а днес казва: „Сергей Станишев трябваше да бъде сменен от поста председател на БСП, но не тази пролет, а през 2009 година." И допълва, че „ако това беше станало тогава, нещата щяха да са много по-различни в партията, но и в държавата”.
Но нека да видим как е описан Овчаров в една грама на тогавашен американски посланик, публикувана в WikiLeaks. Според нея Р.Овч. е „един от най-добрите играчи,

свързан е с корупционни схеми,

но не представлява пряка заплаха за техните интереси”. Точно тази свързаност с кукловодите на прехода и неоспоримите му качества на добър апаратчик са тези, които подлагат динена кора на БСП и я тласкат към блатото. Няма да коментираме отново и „заслугите” на бившия президент към пречупването на същността на лявата идея и превръщането й в заложник на лични амбиции. Но твърдим, че левицата е последвала Синия лъв по надолнището и избраният от нея път няма да донесе нищо добро за редовите социалисти освен бремето на посетите нови интриги и нерадостното бъдеще заради предизвестената загуба на следващите избори.

Има, разбира се, и добри новини. И те идват отдясно. Там вече отхвърлиха
заченатата в грях Синя коалиция

И са на път да се освободят от старите влъхви не като ги изгонят, а като ги оставят да паднат в капана на апаратните игри, с които пазеха всички ключови места за себе си по време на целия криминален преход. Всъщност сега, когато те всячески се опитват да попречат на сините да влязат в следващия парламент, те единствено доказват, че избирателите правилно са се отдръпнали от тях. Но когато разочаровалите се виждат как тяхната номенклатура си отива, те вече има защо да гласуват за възраждането на синята идея.
Тутакси възниква въпросът възможно ли е и вляво да се случи това. Отговорът е, че е възможно, но само ако не се държат като в онзи виц, в който трима луди се опитвали да избягат от лудницата. Докато се промъквал покрай охраната, първият измяукал и продължил нататък. Вторият също измяукал. Когато минавал покрай пазача, третият извикал: „И аз съм котка!”
Наистина, ако червените не виждат, че номерата им са толкова нелепи, че няма кой да им се върже, то поне да разберат, че вече не могат да разчитат и на твърдите си фенове, 70% от които са на възраст над 70 години.