Общо показвания

петък, 27 юли 2012 г.

Как Комисията по досиетата удря кукловодите на криминалния преход


Нови 495 лица с принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА отчита в доклад пред Народното събрание Комисията по досиетата. Той обхваща периода от 20 декември 2011 г. – 20 юли 2012. Документът е интересен не заради бройката и поредната доза популярни лица, лъснали съгласно закона, а защото той е подписан от новия състав, избран малко преди това. Разбира се, че в него не се отбелязва приемствеността, изразяваща се в това, че председателят Евтим Костадинов и членове запазиха постовете си с подкрепата на управляващите, което е прецедент, но в добрия смисъл. И за съжаление досега не е отбелязан от опозицията.

Това също е обяснимо, като се има предвид, че Костадинов по време на предишния мандат прояви твърдост и не се поколеба да спази закона, независимо че бяха засегнати лица на високи постове в дипломатическата йерархия, включително и бившия държавен глава. Никакво съмнение няма, че именно заради стриктното спазване на закона, и новият състав на комисията ще продължи да бъде атакуван, а дейността саботирана от кукловодите на криминалния преход, които нямат интерес мрачните тайни и зависимости да бъдат разкрити.
Веднага ще отбележим по този повод, че комисията


твърдо се противопоставя на подобни попълзновения 


и остро реагира. Това личи и от представения доклад, в който недвусмислено се отбелязва, че „избирателно и бавно се предават документи от оперативния, служебния и партийния фонд на служба „Военна информация” към МО.” 
Според члена на комисията Екатерина Бончева подобно бавене не може да не поражда съмнения и хипотези за причините.
Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който е един от хората, които участват дейно в промените на закона, заяви че те нямат информация защо военните бавят топката, но обясни причините за законодателното забавяне.
По думите му ангажираността през последния месец на депутатите с промените в закона за съдебната власт е довело до отлагането на други проектозакони. Но той е оптимист и смята, че още през септември ръцете на комисията по отношение на кредитните милионери ще бъдат развързани и ще научим техните имена.
Нещо повече Ципов смята, че тогава ще бъде прието и готвеното от него допълнение, с което към списъка на проверяваните ще бъдат включени и лица,

участвали в масовата и


работническо-мениджърската

приватизация и впоследствие станали управители и членове на ръководствата на въпросните дружества. Тези процеси бяха силно разгърнати в правителствата на Жан Виденов и на Иван Костов. В момента в ГЕРБ се обсъжда и трето предложение, което стана актуално заради блокирането на работата на „Горубсо Мадан“ и ОЦК - Кърджали. Според това предложение за принадлежност към бившите служби трябва да бъдат проверявани и собствениците на предприятия, които бавят или не плащат възнагражденията на своите служители.
В отчета си комисията отбелязва, че до този момент са приети документи на хартиен носител 






общо 64 551 архивни дела; 576 000 броя картончета и 3478 броя ролки
филмови материали




Любопитно е да се отбележи, че комисията започва да се ориентира към по мащабни функции. В отчета си отбелязва, че веднага след избора на състава за втори мандат са направени промени в правилника за дейността, съобразени със законите за администрацията и държавните служители, както и с необходимостта за регулиране на дейността по изпълнението на задачите по организиране използването на създадения Централизиран архив.Администрацията на комисията вече включва три дирекции:дирекция „Архив”, дирекция „Изследване на архивите и публична дейност” и дирекция „Финансово-стопански и правно-административни дейности”. Това означава че по-лесно може 


да се пристъпи и към създаването на Музей на репресиите на ДС, 


каквито вече има в повече бивши соц страни. Няма никакви пречки да бъдат създадени и регионални музеи, каквито намерения вече се обявиха в провинцията. Но със сигурност това не може да стане без участието на комисията. Причината за това е, че съгласно закона всички документи, свързани с ДС трябва да бъдат предадени в комисията. Такива документи, каквито със сигурност има (известно е, че архивът на бившето 6-то управление на ДС е изчезнал) не могат да се повявяват самоцелно. От комисията все още официално не са заявили, но не крият, че създаването на паралелни архиви ще крие опасни зависимости. А основната цел на комисията е те да бъдат премахнати. За да се знае в обществото кой кой е.