Общо показвания

понеделник, 16 юли 2012 г.

БСП пак затъна в блатото


БСП пак не избра правилната посока. Социалистите са напът да се издънят както с подписката за свикването на референдум за АЕЦ „Белене”, така и с останалите си инициативи - протестите пред Ректората на Софийския университет срещу повишаването на цените на тока и на гарата срещу продажбата на „Товарни превози” под надслов „Окупирай Централна гара”. Особено нелепо ще се окаже традиционното честване на Бузлуджа, защото то ще е в сянката на рушащия се мемориал, който червените обещаха да възстановят, но вече мислят как да се отърват от него.
Подписката за референдума трябва да бъде представена до края на този месец. Според най-оптимистичните сведения, дадени от „Позитано” 20, вече били събрани близо 400 хиляди парафа и тя в крайна сметка ще бъде представена. Но това нищо не означава, защото според предварителната инструкция на червената централа тя трябваше да приключи още на 10 юли, за да може социалистите сами да направят проверка на събраните данни и да махнат неотговарящите на изискванията. Но заради забавянето това вече е невъзможно, социалистите трябва да съберат минимум 700 000 подписа, за да разчитат, че 500 000 от тях ще са изрядни.
Допълнително подписката се дискредитира от гафове. Например преди няколко дни се появи информация, че в Кюстендил в сградата на кметството в ромската махала хората са привиквани да се подпишат с обещанието, че по този начин

ще получават по-евтин ток и хляб с по-ниска цена.

Подписката е събирана от представители на мургавите коалиционни партньори на БСП. Междувременно и в двата организирани по интернет протеста – пред Ректората и на Централна гара, се оказа, че зад плакатите и движението по пешеходната пътека неизменно присъства пункт за събиране на подписи. Излишно се оказа и присъствието на полиция на мероприятията, защото на Централна гара се появиха едва 16 души.
Затова и лидерът им Сергей Станишев предпочете да се изнесе в чужбина и да види дали ще може да си уреди преизбирането на поста шеф на евросоциалистите (ПЕС), отколкото под палещите лъчи на слънцето у нас лично да събира подписи, както направи седмица по-рано. Пътешествието му, разбира се, също не е толкова полезно, заради подкрепата, която даде на действията на управляващите в Румъния по отстраняването на техния президент. Известно е, че действията на румънското правителство предизвикаха вълна от недоволство в почти целия Евросъюз.
За капак социологическо проучване показа, че Столетницата не вдига рейтинга си, стои на едно място и само доказва лошата прогноза, че партия, в която над 70 процента от партийните членове са над 70 години, е обречена на изчезване. На този фон изказвания, че социалистите увеличават подкрепата си и могат да спечелят следващите избори, звучат като самохвалство без покритие.
Няма как да бъдат приети и атаките на социалистите по отношение на последните събития в правораздавателната система. Защото мониторингът там беше наложен преди пет години и докладът, който ще излезе, ще включва и тяхното управление.
На фона на тази нерадостна картина изобщо не се учудихме, че в БСП отново

извадиха уж заровените томахавки

Първо Станишев се закани да прокара през тънка цедка червените изборджии, като настоя всички, които са се провалили на последните избори, да бъдат отстранени от щабовете. Лидерът на социалистите поискал повторна детайлна справка за всяка секция в страната заедно с имената на отговорниците по квартали, села и градове. Всеки активист ще бъде разгледан под лупа и този, който се е провалил, няма да получава повече задачи. Според плана на „Позитано” 20 близо 20 000 социалисти ще преминат обучение от 1 септември, когато стартират политическите курсове на Столетницата. На училище ще ходят и новаците в кандидатдепутатските листи. Те ще преминат политически лекции, а специално внимание ще им бъде обърнато на програмата на БСП за развитие на България до 2020 г., ядрената енергетика и безработицата.
Готвената от Станишев чистка очевидно е подразнила доста хора, защото според тях тя трябвало да започне с него, като

главен виновник за последните 6 загуби

на социалистите. Затова и изобщо не се учудихме на бързата и повратлива реакция на минаващия в момента уж за близък на лидера Румен Овчаров: „Сергей Станишев трябваше да бъде сменен от поста председател на БСП, но не тази пролет, а през 2009 година", заяви той по телевизията. По думите му, „ако това беше станало тогава, нещата щяха да са много по-различи в партията, но и в държавата”.
По-внимателното вглеждане в тези думи ни представя автора им така, както го е обрисувал в една грама, публикувана в WikiLeaks, бивш американски посланик. Според нея Р.Овч. е „един от най-добрите играчи, свързан е с корупционни схеми, но не представлява пряка заплаха за техните интереси”.
И в този случай нападките на Р.Овч. не са насочени директно към Станишев, а към бившия президент, с който след загубата на изборите Р.Овч. е заговорничел за свалянето на соцлидера. Но тогавашният държавен глава поради свои си съображения не дал това да се случи. Затова на финала на това изказване нападките на Р. Овч. са насочени изцяло към бившия президент, „който на конгреса на партията тази пролет е

предложил единствено да се "сбори"

с премиера Бойко Борисов”. Според Р.Овч. обаче конгресът на БСП е забавил подписката за референдум за проекта АЕЦ „Белене”. Не е нужно много да се задълбочаваме, за да ни светне, че според изгодата си червените бонзи винаги са готови да се отметнат от всичко само и само да запазят позициите си. И няма никакво значение дали това ще е в ущърб на БСП или пък на избирателите, които са се подлъгали да гласуват за тях.
Интересно е да се отбележи, че по стар комунистически обичай вътрешнопартийните атаки се провеждат в отсъствието на лидера. Той е на форум на младежите евросоциалисти в Хърватия. Станишев, разбира се, може да отговори на нападките, но както винаги предпочита да си трае и ако може те да отшумят. Само че краят на месеца наближава и ще не ще, той ще трябва да почне да отговаря за поредния провал на ръководената от него партия. На старите влъхви също няма да им се размине. Напълно е възможно някои от тях изобщо да не попаднат в избирателните списъци на социалистите. Преди това обаче Станишев трябва да си осигури преизбирането на шефския пост в ПЕС, което с всеки изминал ден става все по несигурно.