Общо показвания

вторник, 31 януари 2012 г.

Филчев и президентското ООД

В един доклад от 2005 г. (оповестен от Wikileaks и не отречен досега) американският посланик Джон Байърли изразява разочарованието си от правоохранителните органи, че провалят разследванията (с което обезсмислят сътрудничеството с американските служби) на знаковите убийства като тези на банкера Емил Кюлев и Иван Тодоров – Доктора. Като основна причина за туткането и в крайна сметка на затлачването на разследването за Кюлев посланикът посочва факта, че банкерът е бил съветник и спонсор на кампанията на тогавашния президент Георги Първанов. Американският дипломат цитира в доклада си мнението на човека на ФБР към посолството, който бил уверен от МВР, че банковите сметки на Кюлев в България ще бъдат запорирани "още на следващия ден", но това не се е случило. Официално МВР прехвърля вината на прокуратурата, която не е издала необходимите ордери за обиск. Байърли дори 


с лека ирония уточнява, че в други случаи, които нямат такава политическа окраска, 


съвместни разследвания на ФБР и МВР лесно са преодолявали подобни пречки. Този странен чадър от страна на прокуратурата не може да е ставал без знанието на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, който, както е известно, дърпаше конците и еднолично.
За зависимост между президентството и Филчев се изказа още през май  миналата година и бившият шеф на контраразузнаването о.р. ген. Атанас Атанасов. Той заяви, че е бил заплашван от бившия главен прокурор, впоследствие посланик в Казахстан, по време на президентските избори през 2001 г., когато Първанов бе избран за държавен глава. Вчера по ТВ7 Атанасов категорично заяви, че Филчев, както и основният обвиняем по делото „Октопод” Алексей Петров са били под протекцията на Първанов. На самото дело Атанасов заяви, че имало връзка между предишния президент Георги Първанов и бившия главен прокурор Никола Филчев и тя протичала през Алексей Петров. И  поясни, че „Първанов сложил крило над него”.  
Няма да се спираме подробно на факта, че именно Първанов въпреки съпротивата на външно министерство назначи Филчев за посланик в Казахстан и дълго време пречеше на неговото отстраняване въпреки гафовете и своеволията, извършени от ексглавния прокурор. Можем само да си спомним, че в добрите соцвремена някои прекалено знаещи хора бяха изпращани далеч от родината, за да им се запуши устата,  докато следите от общи мероприятия бъдат заличени.
Няма да се задълбочаваме и върху твърденията на двама дългогодишни врагове на Филчев и бивши дисиденти - Николай Колев – Босия и поета и бивш дипломат Едвин Сугарев. Само ще споменем, че единият смята, че „Филчев в комбинация с Георги Първанов бяха изключително силна като властови ресурс двойка”, а другият толкова подробно обяснява тези зависимости в писмото си до сегашния главен прокурор, че със сигурност от тезите му биха се заинтересували най-добрите американски продуценти, ако решат да направят филм за криминалния преход в България.
Въпрос на време и в интерес на страната е тези авгиеви обори да бъдат изринати. Защото досегашните твърдения на свидетелите по делото „Октопод” за опасни зависимости, стигащи до „Дондуков” 2, зад които наднича сянката на бившата Държавна сигурност, са доста обезпокоителни. Може Филчев да се прави на луд в момента и това да е част от сценария за омаловажаването на делото и превръщането му във фарс. Но истината е важна заради


поставения под съмнение авторитет на президентската институция



и мераците на бившия държавен глава да се върне начело на БСП и един ден да стане дори премиер на страната. Отсичането на пипалата на Октопода е важно и за самата съдебна система, която не може да бъде обвинявана като цяло заради безчинствата на единици. И да бъде превръщана в аргумент от еврочиновниците, за да бъде спъвано равноправното членство на страната ни с развитите европейски страни. Не случайно един от приоритетите на новия президент Росен Плевнелиев е нейното реформиране. А откровеният начин на действие на неговата партньорка и вицепрезидент Маргарита Попова още в първите дни от стъпването й в длъжност показват, че този тандем ще бъде безмилостен към всички, които бяха превърнали президентската институция в място за тъмни сделки и бизнес на гърба на хиляди жертви на убийци, както и на десетките хиляди чужденци, стремящи се към българско гражданство.
Данните за тъмни дела, вършени на „Дондуков” 2, които почти всекидневно излизат, са потресаващи. Помилвани са над 150 убийци, въпреки че юристи са предупреждавали, че те са извършвани незаконно, защото е нямало указ, с който Първанов да упълномощи вицето си Ангел Марин да изпълнява правомощията си през втория мандат. Освен това Пламен Николов (друг засегнат от Октопода), съобщи вчера, че българско гражданство за последните 5 години са получили над 12 хил. чужденци  като всеки от тях е давал по 5000 евро на ръка. „12 000 умножено по 5 хилядарки прави 60 милиона евро”, изчисли той. Николов директно насочи корупционната практика към президентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин, които той нарича „Гоце и Геле” ООД. Парите са влизали в касата на близък до Първанов член на БСП, който им се е отчитал, уточни Николов.
Напълно естествено е и



дистанцирането на сегашната президентска институция



от това, което ставало преди тях на „Дондуков” 2. Фактът, че и президентът Плевнелиев, и вицето му  Попова коментират случилото се, показва, че двамата оттук нататък ще разчитат на публичността на техните действия, а това само по себе си е един шамар към бившите обитатели на техния сегашен дом.
А какво да кажем за раздаването на множество най-висши ордени за щяло и не щяло от страна на Първанов. Както правилно отбеляза членът на висшия партиен съвет на БСП и бивш конституционен съдия Георги Близнашки „така той профанира не просто системата на държавните отличия, а постави под съмнение смисъла и значението на цялата ценностна йерархия в нашето общество...”
Изобщо не се учудваме обаче, че бившият главен прокурор Филчев нито веднъж не е проявил интерес към това дали в президентската институция не се върши нещо нередно. Самият факт, че срещу двама президентски съветници бяха извършени атентати, би трябвало да го ангажира максимално, още повече, че и американските служби са дали достатъчно информация за тях. Както навремето


подозрително Филчев си е затворил очите,



така и днешната му амнезия е достатъчно смущаваща, заради което трябва да се гледа с подобаваща сериозност на случилото се през онези години. Някои днес може и да са скептично настроени за това, че ще се стигне докрай и че с Октопода ще бъде приключено веднъж завинаги. Това всъщност е и желанието на кукловодите на криминалния преход. Те винаги са съумявали да се договорят с всяка власт през тези години. Но времената са други и място за отстъпление няма. В противен случай ще има не само още жертви, но и страната ни ще продължи да бъде в периферията на Европа. Убедени сме, че  управляващите не ще допуснат това, а още по-малко избирателите, които на последните избори показаха на партиите, свързани с този преход, че могат да бъдат изхвърлени от политическия живот, ако не сменят опорочените си лица и се откажат от методите на тайните договорки и престъпни действия, довели до срамното определение, че у нас мафията си има държава.