Общо показвания

четвъртък, 26 януари 2012 г.

Орден за помилване на убийци

Над сто и петдесет престъпници, осъдени за жестоки убийства, са помилваните от бившия вицепрезидент Ангел Марин, получил скандално най-висшия орден на страната „Стара планина“ в края на мандата си от експрезидента Георги Първанов. Сега става ясно защо този списък от 533 помилвани лица беше една от най-строго пазените тайни на „Дондуков“ 2. Една мощна бригада от убийци на свобода е сериозен ресурс, с който кукловодите могат да клатят държавността. Тези хора са сред нас. Затова не трябва да се учудваме на случващото се напоследък – на зачестилите палежи на коли, на новите отвличания, на бруталните грабежи и убийства, предимно на възрастни хора. Редно е да попитаме защо червено-синият съюз си мълчи за това. Но няма да го направим, защото чрез Марин диригентите на криминалния преход поддържаха тяхното статукво. Ясна е целта им – Октопода да продължи своето безгрижно съществуване. Но ще припомним думите на Марин, че връща ордена като генерал от Българската армия и вицепрезидент на България, за да запази не само своята „лична чест и достойнство, но и честта и достойнството на хиляди хора, на България“. Каква наглост - да си служи с името на родината ни и да се подиграва с хилядите пострадали от помилваните от него престъпници! Достойните български генерали, загинали за тази изстрадала страна, биха се преобърнали в гробовете си, ако можеха да научат какви ги е вършил бившият вицепрезидент...
Добре би било прокуратурата да се самосезира и провери тази публична информация.
На практика с действията си бившият вицепрезидент е обезсмислил труда на хиляди от системата на МВР и правосъдието. Защото от изнесените данни става ясно, че освободените могат да поставят под заплаха не само живота на близките на жертвите, но и да извършат нови още по-чудовищни престъпления. Отговорност за това вопиющо безобразие трябва да се потърси и на самия Марин. И той да получи съответното наказание, за да бъде обеца на ухото за всички, които дръзнат да помилват убийци заради тайни сделки и тъмни намерения.
Има и още нещо, което си заслужава да коментираме: "В списъка имената на помилваните фигурират с инициали, тъй като Законът за защита на личните данни не позволява те да бъдат огласявани", съобщават агенциите. Не може получаването на наказанието да става с публичен процес, а помилването да остава скрито. Иначе излиза, че не е срамно да кажеш за какво е осъден някой, но е срамно да кажеш за какво е бил помилван.
Що се отнася до политическата отговорност, тя ще се види от последващите действия на опозицията. Но сме скептично настроени. Защото, както те се ослушваха за това, че техен парламентарен съветник е бил един от Килърите, така ще си затраят и сега, както отбелязахме по-горе. А какво да кажем за един помилван ромски бос, който побърза да обяви още от затвора, че ще подкрепи Ловеца с двете имена за втори президентски мандат. Гарван гарвану око не вади. Това обаче трябва да се знае от избирателите. Защото без тяхна помощ няма как да бъдат отрязани пипалата на Октопода, а политическите му маши да бъдат изхвърлени на бунището. Някои от тях е крайно време да получат и раирани костюми.