Общо показвания

сряда, 31 юли 2013 г.

Плащане на стари сметки


Президентът Росен Плевнелиев може да се окаже голямата изненада на дебата в парламента по приемането на промените в бюджета. Той заяви вчера, че може да наложи вето. Ако това стане, той  ще влезе в историята на прехода като първия държавен глава, позволил си да атакува бюджет, приет от Народното събрание. Изобщо не се съмняваме, че ще го направи, той вече доказа, че не се интересува от стабилността на страната, а единствено от възможността да има често служебни правителства, както си призна в „Уолстрийт джърнал“. Радващото е, че в крайна сметка не той ще вземе крайното решение, а парламентът. Разбира се, че загубата на време също е в полза на онези, които му дърпат конците. Те се надяват, че ще могат в суматохата допълнително да нажежат страстите пред парламента. Но и този номер едва ли ще мине, защото тези, които искат промяна, вече настояват, че и 

действията на президента, свързани с бъдещи избори и назначаване на служебен кабинет, трябва да бъдат контролирани

И те са безусловно прави, не само защото предишният служебен кабинет се опита да замете следите от лошото управление на ГЕРБ, но и извърши куп безобразия като например скандалното самоназначаване на неговия премиер за посланик в Рим или пък онези бюлетини, така старателно подредени по региони в печатницата в Костинброд.

Иначе що се отнася до бюджета отсъстващите доскоро от  парламента от ГЕРБ също ни "изненадаха" със свои мерки за предложените от управляващите промени в бюджета. Те предложиха вместо исканото емитиране на един милиард лева нов дълг да актуализират бюджета с 200 млн. лв. Това означава според тях разходната част да се увеличи със 150 млн. лв., от които 40 млн. лв. за интеграцията на хора в неравностойно положение, както предлага и правителството, още 85,6 млн. лв. допълнително за енергийни помощи и други 24,6 млн. лв. за предприемане на активни мерки за насърчаване на пазара на труда, главно на младите хора. Бившите управляващи смятат, че ако този пакет бъде приет, реално увеличението на бюджетния дефицит ще е с 64,4 млн. лв., а не както предлага правителството - с 493,4 млн. лв.
40-те млн. лв. за интеграционните нужди можело да се вземат от редуцирана вноска на България в европейския бюджет, която е изчислена на базата на ръст на БВП с 1,9%, но при очакван ръст от 1% намалението на вноската е приблизително в тези размери. Що се отнася до оставащите 50 млн. до 200 млн. те са за образование или за земеделие.
Така се формулира главното обвинение на ГЕРБ,
че управляващите искат да откраднат повече от 500 млн. лв. Кои знае защо обаче

герберите забравят, че 800 млн.

от тях трябва да почнат да се връщат през август. Този заем правителството на ГЕРБ тегли през февруари, за да плати на фермерите, и то четири месеца по-рано, за да избегнат заплахата от протести.
Не се знае къде отидоха и над 300 милиона, които кабинетът на Борисов изхарчи само за няколко последни заседания с двайсетина постановления и решения.
Също така бившите с лека ръка обвиняват, че бизнесът спрял да работи. А как ще заработи, без да му се плати и да бъде стимулиран, след като той бе смачкан от тях - 100 000 фирми бяха докарани до фалит. Това се случи, защото тяхното правителство финансираше дефицита  чрез неразплащане на поети ангажименти и чрез нерегулярно и просрочено възстановяване на ДДС.  Затова бизнесът бе поставен на колене и внасянето на осигурителни вноски спадна рязко. Това доведе до

небивали социални последици

от изброените незаконни действия на кабинета на ГЕРБ и поставиха страната в състояние на разруха и недоволство, което бликна през февруари и не е спряло и до днес, защото бакиите трудно се оправят, а и самият икономически механизъм трябва да заработи по друг начин.
Не трябва да се забравя, че три години поред бившите управляващи не индексираха пенсиите, като престъпно нарушиха Закона за пенсиите. На четвъртата година се оказа, че не знаят, че парите за пенсии не са бюджетни, а от НОИ, от осигурителните вноски и данъците. Ще припомним, че по време на управлението им нито стотинка не бе внесена в НОИ от сделки за приватизация, както е по закон. Внушителното нарастване на броя на безработните пък лиши НОИ от внасяне на осигурителни вноски, което също удари размера на пенсиите.
Но има и добра новина. И тя е, че бившите управляващи няма как да скрият това. И заедно с тях всички български граждани ще разберат


защо се налага тегленето на тези пари


Оптимистично за така уязвимата в момента наша демокрация е това, че дебатът се води в пленарната зала. Дано да продължи в този дух и да не е временен популизъм. Защото никак не се връзват вече направените от депутати на ГЕРБ резервации за правителствените резиденции през август с декларациите им да се работи без почивка. Необходими са общи действия, а не задкулисни игри и евтино надцакване. То няма как да бъде скрито, както не могат да се скрият щетите, направени от бившите управляващи. Въпросът


с размиването на отговорността им


започнал още по време на служебния кабинет, със сигурност прави несигурни действията им. Целта е бързи избори, предхождани от нов служебен кабинет. Така че не само управляващите трябва да са бдителни, до голяма степен това зависи и от поведението на протестиращите. Час по-скоро те трябва да организират свое политическо представителство, което да стане не само коректив, но и двигател на политическите процеси. Тогава и зациклилите партии ще могат да се променят. Особено внимателни те трябва да бъдат към действията на държавния глава, който всеки ден доказва, че работи против държавността.
Не на последно място обаче не трябва да се забравя, че виновните за дереджето не бива да се измъкнат. Новото ръководство на прокуратурата вече показа, че няма да се церемони. Така че прочистването е неизбежно, за да се приключи веднъж завинаги с криминалния преход.