Общо показвания

вторник, 23 юли 2013 г.

Европа в кошара не вкарва

Вивиан Рединг дойде за да чуе как българите виждат развитието на обединена Европа – да има ли политически съюз или само единен пазар. Вместо това от нея, като заместник председател на Европейската комисия и като еврокомисар по правосъдието и правата на човека бе поискано някой от Брюксел да дойде и да ни оправи положението. Отговорът и бе кристално ясен:
"Ние ви помагаме, можем да ви насочваме, но вие гражданите сте тези, които трябва да се грижите институциите да са силни" И още: "Казвате - няма проблем с Европа, но имаме с моето правителство, но кой отговаря за вашето правителство -това сте вие, българите".

Опитни политици като госпожа Рединг знаят как да направят така, че да не бъдат потопени в българската действителност. Още по-малко се връзват на сладките обещания, миришещи на евтин популизъм на политиците. Затова тези, които са овластени и са по върховете на държавата като президента Росен Плевнелиев, (който присъстваше на срещата) трябва да извлекат поуки и да бъдат на висотата на своите постове. И да се вслушат в гласа на народа. А той го е казал безмилостно точно: „Бог дава, но в кошара не вкарва“