Общо показвания

четвъртък, 25 юли 2013 г.

Криви сметки

След ескалацията на протестите в нощта на 23 срещу 24 юли играта на котка и мишка между опозиция и управляващи може да се обърне като бумеранг срещу политическите манипулатори. Причината е в главния прокурор Сотир Цацаров, който недвусмислено предупреди, че ръководената от него институция няма да бъде безучастна. Той отбеляза, че протестът до вчера е преминавал нормално, но блокадите на Народното събрание са плод на опит за неговото опорочаване, което е станало с предварителна подготовка. Цацаров съобщи, че е поставил задача на полицията да намери провокаторите. От своя страна вътрешният министър Цветлин Йовчев квалифицира събитията


КАТО ОПИТ ЗА ПОГРОМ


и каза, че неговите служители вече проверяват видеозаписите, за да видят кои са лицата, нарушили с действията си закона.
И главпрокурорът, и министърът почти в прав текст посочват, че не протестиращите са виновни за поляризацията в обществото, а политиците, които все още не искат да седнат на масата на преговорите. Не случайно Цацаров си позволи политически коментар: „Проблемът (с исканията на протестиращите и вижданията на управляващите - бел. ред.) трябва да се реши с дискусия. Не може да се реши с това, че едната страна протестира, а другата се прави, че нищо не се случва. Понеже ме питате за мнение като гражданин – единственото, което ще кажа като гражданин, е, че ако ние тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ще постигнем същите резултати и ще имаме същите протестиращи, ама съвсем обосновано протестиращи."
Преведени, думите на прокурора означават, че евтиното надхитряне за получаването на предимство с бързи избори води до подсъдни деяния с непредвидими последици, от които вече страдат протестиращи, полицаи и граждани,


ЧИИТО ПРАВА ЗА СВОБОДНО ПРИДВИЖВАНЕ


трябва да бъдат защитени.
Много е подозрително, че до сблъсъците се стигна след решението на ГЕРБ да участва в обсъжданията на актуализацията на бюджета, след посещението на заместник-председателя на Еврокомисията и комисар по правосъдието и правата на човека Вивиан Рединг и след съобщенията за източването на пенсионния фонд „Доверие” с над 100 милиона лева.
В дискусията за бюджета в пленарната зала бившите управляващи ще трябва да обяснят как така са се появили толкова много неразплатени сметки.
Само в сектора "Отбрана" те са около 140 млн. лв. През август ще трябва да се връщат 800 млн. лв. заем, изтеглен от бившия кабинет. Освен това е похарчен и оперативният резерв – близо 300 млн. лв. Поставени под угроза са още 750 млн. лв., които има опасност да бъдат загубени от еврофондовете.
Псевдопризивите за сядане на масата на преговорите, отправени от президента Росен Плевнелиев, също са част от играта, целяща да замете следи и да облагодетелства конкретен приятелски кръг. Изобщо не се учудихме, че


ИМЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА СЕ НАМИРА И В ОНОВА ТЕФТЕРЧЕ


Изненадахме се обаче, когато той нападна прокуратурата и сравни действията й с оповестяването на СРС-та от трибуната на НС от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Многозначителният отговор на Цацаров, че спирането на практиката на услужливото забавяне на преписки, дори когато се отнасят за държавния глава, показва, че прокуратурата няма да си затваря очите пред тези, които си мислят, че са недосегаеми. Така че политиците, особено тези, които са бъркали в кацата с меда, нямат много опции за шикалкавене. Те трябва да понесат своите отговорности и ако са престъпили закона, да понесат последствията. Дотогава обаче трябва да престанат да се бъркат в делата на другите, които искат държавата ни да се управлява по правилата на европейската демокрация.