Общо показвания

петък, 24 февруари 2012 г.

Парламентарни комисии на трупчета

За пореден път ставаме свидетели на мними опозиционни действия. Още в първия работен ден на парламента тази седмица (сряда, 22.02.) се показа защо дружбата между бившите комунисти и десните лидери не е от вчера. Депутатът Иван Костов заедно с червения Михаил Миков обяви, че създава алтернативна комисия, която да разследва случая с убийството на Мирослава от Перник и самоубийството на единия заподозрян по случая - Стойчо Стоев-Чочо. Както е известно, такава комисия вече съществува в парламента, а  новоизлюпената ще бъде нещо като нейна матрьошка, при това с неясен статут.
„Ние считаме, че нарушенията, които са допуснати, на човешките права, са много по-големи от тези, които се признават, и в тази връзка решенията, които има ГЕРБ за санкции за тези нарушения, са абсолютно недостатъчни. Комисията на Ципов заяви, че ще изслушва представители на МВР и прокуратурата. „Ние считаме, че това създава точно дефицита от информираност на обществото, защото освен МВР и прокуратурата има потърпевши хора, очевидци, които са в състояние да посочат важни обстоятелства.

Съмняваме се и в още нещо, което не виждаме 


- аз участвах в работата на комисията, даже наблюдавах действията на колегите. Ние се съмняваме, че тази комисия е нечувствителна към опитите да бъде подведено Народното събрание с определени факти и обстоятелства", обясни Иван Костов.
По този повод шефът на официалната комисия Красимир Ципов, депутат от ГЕРБ, с ирония попита в качеството на разследващ орган ли ще работи комисията на Костов, тя дали ще събира доказателства по случая в Перник и в крайна сметка ще внесе ли някакъв обвинителен акт, ще се произнесе ли като съд...
Тук е уместно да припомним, че преди повече от две седмици Костов заподозря полицията, че стои зад убийствата и нещо се опитва да скрие заради това. Зададе 10 въпроса, свързани със съмнения за сътрудничество на мъртвия Стоев с МВР, защо има разрешение за оръжие, при положение че е осъждан за тежко престъпление, и защо не е разпитван пред съдия, след като е бил заподозрян за умъртвяването на Мирослава.
Нека кажем направо – възможностите тази комисия да стигне до съществени разкрития са минимални. Причината е в едно решение на Конституционния съд от октомври миналата година, с което от правилника на парламента


отпадна задължението
 
всички държавни органи, длъжностни лица и граждани да предоставят необходимите сведения и документи във връзка с въпросите, предмет на анкети, проучвания и изслушвания, дори когато те са следствена тайна. Това решение е абсурдно, защото народните представители не може да се ползват с по-малко доверие от отбелязаните по-горе групи лица. Но това е факт, който бившият преподавател по марксистка политикономия не може да не знае. Това на практика означава, че Костов заедно с червените си приятели няма да стигне доникъде. Още повече, че тяхната матрьошка дори не е легитимирана в пленарната зала. А да се разчита само на добрата воля, няма да е достатъчно. Не за друго, а заради


откровено популистките цели, които се преследват


От една страна, се губи време, което може да се използва за приемането на законите, от друга страна (което е типична проява за хора, които отдавна са си плюли на физиономиите и в морално отношение няма какво да губят), се използват човешки трагедии за политически цели.  
Но трябва ли да се учудваме, след като неговият съпартиец Асен Агов, възмутен, че трябва да си замрази депутатското възнагражение, обиди по безпрецедентен начин избирателите, изказвайки предположението (чрез една псевдогротескова история), че те биха били щастливи, ако видят своите избраници да ходят голи и боси на работа и дори да се самобичуват за радост на късополите журналистки. „Аз си представям как в тази сцена ще спре един бял „Мерцедес", стъклото леко ще се свали и отвътре блондинка, вероятно за да спечели Божията милост да не й се спука некачественият френски силикон, ще подхвърли монета на депутатите и ще затвори и ще продължи със своя бял „Мерцедес". Обаче кой ще гласува за такива нещастници, уважаеми народни представители?", поясни Агов.
Специално за Костовия избраник


можем да разкажем тази история по друг начин


„Една сутрин хората, както обикновено, тръгват в редица по жълтите павета към работните си места, с вериги на вратовете, облечени само с по един чувал, боси при минус 15 градуса. В дясната си ръка държат бич и се бият по гърба за радост на шепа късополи журналистки. Представяме си как минава покрай тях един черен „Мерцедес", стъклото леко се сваля. Отвътре депутатът Агов подхвърля монета към хората, бързо вдига прозореца обратно и продължава. Питаме дали някои от тези хора ще гласува за тебе, уважаеми народни представителю?”...
По подобен начин Командира се възмути, че управляващите дарявали един милион от депутатската субсидия за бедстващите. Тутакси можем да попитаме с какво той и неговите съпартийци са помогнали на пострадалите. Още повече, че той самият обеща да го стори. Няма засега данни за негова помощ. Само ще припомним, че той като премиер


подари магаре на баба Марушка


от хасковското село Александрово. Новото добиче тогава замени предшественика си, изгорял геройски в големите пожари. Няма да правим паралел между неговото и сегашното управление. Но не може да не ни впечатлява популизмът на Костов, който не се е променил много през годините.
Не сме забравили и как изтегли депозита от 10 000 лв. от Централната избирателна комисия преди президентските избори миналата година, когато не регистрираха със сините общ кандидат. А можеше да го остави, защото тези пари не потъват някъде, а отиват директно във фонда за лечение на деца. Но Костов тихомълком предпочете да си изтегли парите. Преди няколко седмици пък поиска президентът Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност във връзка с енергийната сигурност. Пак преднамерена акция (своеобразна матрьошка на обявеното вече от държавния глава намерение да създаде съвет по енергийните въпроси), целяща да обслужи преди всичко личните интереси на лидера на ДСБ. В крайна сметка в тази връзка и най-вече заради пострадалите от наводненията, както и заради близките на жертвите на нагли отвличания и убийства, можем да попитаме Командира кога най-после ще почне да служи на тези, които са го избрали. Но няма да го направим, защото знаем, че това няма да го трогне. Той е убеден в своята непогрешимост. Но най-вече знае как да служи на тези, които му дадоха шанса да бъде на върха на партийната и държавната власт.
И които днес се опитват да запазят разклатените си позиции, използвайки като китайска капка сведените до минимум негови възможности.