Общо показвания

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Гафове без край

Всеки ден научаваме за незаконосъобразни действия на бившия президент Георги Първанов и неговото вице. От писмен отговор до народен представител на министъра на правосъдието става  ясно, че указите, издавани от двамата не са били приподписани от съответния министър на правосъдието. А Конституцията на страната в чл. 102. ал. 2 казва изрично, че "указите се приподписват от министър-председателя или от съответния министър". В следващата алинея се изброяват 7 конкретни случаи, при които това не е необходимо, сред тях категорично не присъстват указите за помилвания и даване на гражданство. В отговора на правосъдния министър не се посочва кой е приподписал тези укази. Диана Ковачева казва, че указите, които са получавани в ГД "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) не са били приподписани от съответния министър на правосъдието, а са били "резолирани до ресорния зам.-министър на правосъдието или до главен директор на ГДИН. Същите се изпращат от администрацията на Президента само за изпълнение". Това на практика означава, че указите на невалидни.
Преди това пък стана известно от официално писмо на администрацията на новия президент, че Първанов не е издавал указ за упълномощаването на Ангел Марин. Помилваните от Ангел Марин престъпници през двата му мандата са 533. От тях над 150 души се оказаха предимно престъпници, осъдени за убийство и други тежки престъпления. Към тези съмнителни действия могат да се прибавят непрозрачното опрощаване на несъбиареми държавни вземания. Освен това депутатите смятат да разнищят и документите, свързани с даването на гражданство. В публичното пространство се появиха твърдения, че молбите за гражданство и помилване са вървели на конвейер, а двойката Първанов - Марин едва ли не са станали милионери от рушвети. Бегъл преглед на справката от дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието показва, че за периода от 22 януари 2002 до 31 декември 2011 г. в дирекцията са били приети 132 288 молби за гражданство, а 81 749 са се сдобили с българско гражданство през същия период. Съотношението между подадените молби и даденото гражданство сочи, че от всеки три били одобрявани две. В сравнение с минали периоди се оказва, че в мандата на Първанов и Марин са били подадени 3.5 пъти повече молби за гражданство, отколкото за времето от 1990 до 2001 г., когато в дирекцията са депозирани 36 754 такива искания.
Данните в Министерството на правосъдието сочат, че в последните години от мандата си вицепрезидентът Марин е произвел най-много "нови" българи - 18 473. Допълнително дойде и новината, че нямало пари в президентската администрация за направата на близо 300 ордена, за които вече имало укази. По този повод ще отбележим мимоходом и скандалът около награждаването на своето вице от страна на Първанов с най-високия орден „Стара планина”.
Точно заради тези факти народните представители 

решиха да се заемат и разнищят тези действия на бившата президентска двойка. 

Това предизвика опозицията да се позове на Конституцията, в която се казва че държавният глава не подлежи на парламентарен контрол. Но мнозинството заяви, че  според основния закон Първанов е трябвало да се явява веднъж годишно при тях и да ги информира по различни въпроси от национално значение. Дори припомниха, че импийчмънтът срещу Първанов, който не можа да се осъществи, бил за това. За да не се стигне все пак до сезиране на Конституционния съд сините предложиха хитрата хватка да се проверят институционалните практики, свързани с приподписването на указите, (което е в техните правомощията) и така да се установи престъпването на закона от държавния глава. Любопитно е да се отбележи също така, че анкетната комисия по никой начин няма да иска отмяната на указите, нейната цел е да се преустановят подобен вид практики.
Затова и защитата на Първанов, който ще остане в историята като първия държавен глава с две имена – едно пред избирателите и друго, пред кукловодите на криминалния преход, от страна на депутати от БСП

показва единствено, че нещо не е наред в тяхната партия.

Фактът че лидерът им и бившият президент влязоха в пряка схватка за бъдещото ръководство на Столетницата, само потвърждава, че намеренията на Първанов за реванш минават и през разрушаването на парламентарното единство на БСП или най-малкото в превръщането му в привидно. Целта на кръга близък до Първанов ще е да използва всяка негова афера, за да го превърне в политическа жертва и трасира пътя му към върха на БСП. В крайна сметка те ще си решат как да постъпят – и едната и другата група има достатъчно аргументи в битката. Добре би било да изберат по време на предстоящия си конгрес човек, който да не носи негативите на миналото и да не попада непрекъснато под ударите на политическите опоненти и в полезрението на правосъдието.
Това, повтаряме, си е тяхна работа. Но не може да не отбележим притеснителното матросовското защитаване на тъмни каузи, които обществото иска да бъдат осветени.

Не може присъдите да бъдат публични

а помилванията да стават на тъмно. Това е най-малкото подигравка с жертвите им. Подценяват се и избирателите, защото те са тези, които пращат избраниците си, за да направят така, че всичко да бъде прозрачно. И те да знаят кой какви ги върши в държавата. Особено притеснителен е популизмът на дебатите при създаването на такива комисии. Тази, продължаваща с часове дискусия, показва и едни скрити намерения – да бъде изядено времето за съществената законотворческа дейност на депутатите.
Разбира се, че разкриването на истината е най-важното нещо. Защото само така може да се прекратят практиките, превърнали Октопода в същинския управник на държавата по време на прехода. Тези, които не искат това да се случи, са същите, които вчера в парламента се опитаха да попречат той да разследва действията на президентската двойка Първанов – Марин. Шансът за управляващите е, независимо от съпротивата, стъпка по стъпка да въведат европейските правила на управление на държавата, с което да приключат завинаги с двойнствения живот, който ни натрапваха кукловодите и техните маши.