Общо показвания

понеделник, 27 юни 2011 г.

Номерът на куцото куче

Подозрителна пушилка се вдигна от синьо-червената мъгла миналата седмица. Разноцветни депутати поискаха да знаят къде отиват парите на независимите депутати. Размахаха пръст на управляващите, че са си ги напазарували, но същевременно дадоха знак, че нямат нищо против да се върне старият правилник на парламента, според който народните избраници ще могат отново да си правят свои парламентарни групи или направо ще се преместват от една в друга. Не е трудно да се досетим от начина на гласуване по време на вота на недоверие към правителството кой към кого ще се присъедини. Още повече че някои независими депутати бяха забелязани нееднократно да разговарят с лидери на БСП и СДС в кулоарите на парламента през последните седмици.
Въпросът за движението на субсидията на избраниците на народа бе поставен на финансовия министър още преди близо година от лидера на РЗС Яне Янев. Тогава Дянков се позова на питане на самия Яне от миналия парламент, когато той самият като независим народен представител е поискал да разбере

кой трябва да получи полагащите се държавни пари – депутатът или партията, която е напуснал.

Ето какъв писмен отговор е дал тогавашният шеф на правната комисия Янаки Стоилов: „Тълкуванието на шефа на правната комисия в Народното събрание е, че всяко напускане на парламентарна група от страна на народен представител ще доведе до пропорционално намаляване на размера на субсидията за тази парламентарно представена политическа партия. От момента на напускането на парламентарната група и на декларирането на принадлежност към друга политическа партия занапред субсидията се намалява или запазва за напуснатата политическа партия и се увеличава за политическата партия, към която независимият народен представител е декларирал принадлежност”. Този принцип е спазен при разпределението на политическите партии през 2009-а, 2010-а и 2011 година. При първото си питане към финансовото министерство Яне Янев е защитавал позицията, че „субсидията следва депутатите”, а при питането си към Дянков - че „субсидиите остават в партията”.
Така че този въпрос е получил своя отговор още тогава. Очевидно е, че повторното му поставяне (разчитайки на късата памет) цели нещо по-различно. И веднага се вижда – парите са само поводът, едната цел е да бъдат

максимално осветени онези девет независими народни представители,

които ясно очертават сегашното управляващо мнозинство, а другата е останалите независими, както и очакващите се да напуснат, да бъдат тихомълком привлечени към БСП и Синята коалиция.
Схемата, по която действат социалистите, е изпитана нееднократно през годините на криминалния преход. Тя има незабавен ефект, защото когато се говори за пари, винаги в обществото (особено в сегашната критична ситуация) остава усещането, че посочените с пръст не само са излъгали очакванията им, след като са получили доверието им, но и са ги ограбили.
Ето например как социалистите си представят аферата, свързваща ГЕРБ и деветте независими депутати: „При записването си към управляващата партия съответният независим депутат “носи на гърба си” и годишната държавна субсидия от около 200 000 лева, която се превежда от Министерството на финансите (МФ) в партийната каса на четири транша.
Срещу 60% от тази сума или 120 000 лева “независимият” депутат поема джентълменския ангажимент да подкрепя властта. И за да се спазва договореното, парите не се дават накуп, а на траншове – по 10 000 лева кеш между 1 и 5 число всеки месец от тайния касиер на управляващите.
Според червения депутат Петър Корумбашев ако управляващите към този момент разполагат с 9 “независими” депутати, най-вероятно общата сума, която годишно получават за себе си, е точно 1,08 милиона лева на година.
За да не са сами в тази атака, както се очакваше, към нея се присъедини и Иван Костов. Той допълни интригата, като набърка в нея своя „любим” министър: „Човекът, който е отговорен за това независими депутати да подкрепят ГЕРБ, е министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.” Според него не министърът на финансите Симеон Дянков, а именно Цветанов можел да каже причините, поради които независими депутати гласуват за ГЕРБ. "Това е известно, става дума

за спрени призовки и спрени разследвания",

обясни Костов и уточни, че някои от разследванията са за данъчни нарушения. Той, разбира се, не посочи имена. От независимите депутати, гласували заедно с ГЕРБ, по време на нападките, отправени от Командира, в парламента се намираха Дарин Матов, Димитър Колев и Огнян Пейчев. И тримата отрекоха да са в подобна схема с вътрешния министър. Матов припомни, че в началото на мандата на ГЕРБе правена данъчна ревизия на фирмана която е бил съдружник, но заяви, че тогава не са установени нарушения, а и тя вече е закрита. Колев обяви, че от 12 години няма бизнес, нито пък някога му е правена данъчна проверка като физическо лице.Верен на популистката си тактика да създава максимална суматоха, бившият преподавател по марксистка политикономия от времето на Тато предупреди, че "тази закрила е съвсем временна" и е само до края на мандата на ГЕРБ. "Никой няма да се съгласи да закриля по-нататък и да саботира разследване срещу депутати поради какъвто и да е повод след следващите парламентарни избори, това е временно сечиво за мнозинството", посочи Костов. Той добави, че десницата ще настоява за разследване за изразходването на партийните субсидии и специално на тези, с които са купени депутатски гласове. И дори това да не стане в сегашния парламент, ще поискат това да се случи в следващия.Това, че червените и сините пяха в един хор, не ни изненада. Но това, че се обединиха в идеята си да върнат стария правилник, вече подсказва за едни общи намерения

да се възползват от разклатилите се парламентарни групи

и да вземат и те своя пай. Първата стъпка я направиха от Синята коалиция. Няколко часа след дебата те внесоха законови промени, с които да се забрани принципът субсидията да следва депутата. „Въпреки че това е била практиката досега, искаме промяната, защото никога досега този принцип не е водел до формиране на управляващо мнозинство - ГЕРБ и независими”, поясни Костов. Той обяви Закона за политическите партии за "дълбоко порочен", защото според правилника на парламента депутатите не могат да преминават от една парламентарна група в друга, но се оказва, че парите им могат. "Излиза, че държавната субсидия е член на партия, а съответният народен представител може да не е", каза още той.
Разбира се, че независимите депутати не останаха длъжни на Командира и дружно го заплашиха със съд за клевета: „Виждаме закана от Иван Костов към нас. Още през месец април шестима депутати направихме декларация, че подкрепяме българското правителство на Бойко Борисов в настоящия момент”, посочи Великов. По думите му днес това дава основание на независимите да пренасочат субсидията си не към партиите, от които идват, защото тя не се е разпределяла ефективно. Той коментира, че има информация, че лидер на партия получава заплата, без това да е взето като решение от съвета на тази партия. „Кои са тези лидери, карали народни представители да подписват запис на заповеди и са подписвали договори за поръчителство?”, попита Великов. Той смята, че някой се опитва да изрекетира правителството за това, че 9 депутати са го подкрепили. По думите му ако от Синята коалиция продължават така неистово и недемократично да говорят срещу независими народни представители, те ще огласят

кой от лидерите й е предлагал на трима независими

да се присъединят към съответната партия. Дарин Матов посочи, че става въпрос за ДСБ и Иван Костов.Всъщност Великов разкрива и едно друго тайно намерение на Командира – да се намърда на освободеното от „Атака” място на трапезата на управляващото мнозинство. С гласуванията си досега по време на вотовете на доверие и недоверие към правителството на практика Синята коалиция винаги е подкрепяла кабинета, независимо от пушилката, която вдигат срещу него в публичното пространство. Така че и тази атака срещу управляващите може да се приеме като рекет, чрез който хора от криминалния преход искат получат своя дял. Но това, което в действителност искат и сините, и червените, е по всякакъв начин да ерозират мнозинството, като крайната им цел

не е в „ползу роду”, а да осъществят принципа „стани та да седна”.

И тактиката им е като на куцото куче от следния виц:„Върви си куцото куче и среща един милионер:„Здравей, милионер”, „Здравей, куцо куче.”„Утре на надбягванията заложи на мен, ще спечеля и ще станеш милиардер, цял живот ще си щракаш с пръсти и няма да имаш никакви грижи”, казало куцото куче на милионера.„Махни се от мен, куцо куче, и не ме занимавай с глупости - та ти си куцо, как смяташ, че ще спечелиш” - отвърнал милионерът и си продължил пътя.Но през нощта милионерът сънувал, че куцото куче печели първо място. Станал сутринта рано и отишъл да заложи на него, воден от провидението на съня.Започнало състезанието. Първа обиколка - куцото куче последно. Втора обиколка - куцото куче пак последно. И така до края - куцото куче финиширало последно и загубило надбягванията.Милионерът отишъл при куцото куче и побеснял от гняв започнал да му се кара:„Куцо куче, заложих на теб всичките си пари, а ти загуби. Какво стана, нали ме уверяваше, че ще спечелиш.”„И аз не знам защо така стана!”, невинно отговорило то.