Общо показвания

петък, 17 юни 2011 г.

Цирк с кюфтета за хора с къса памет

Дебатите по поискания от опозицията вот на недоверие към управляващите освен с обичайния популизъм ще се запомнят с две неща - с демонстративното (но от математическа гледна точка „мнимо”) оттегляне на доскорошните партньори на кабинета от „Атака” и Синята коалиция и с рекордно късата като време „пушилка” в пленарната зала. Нямаше предаване по телевизията. Не дойде и премиерът, както го направи при предишния вот, когато раздаваше автографи на червените, които размахваха лика му. Макар че имаше възможност отново да го направи върху листчетата от демонстративно скъсания от лидера на БСП Сергей Станишев на парламентарната трибуна антикризисен план на ГЕРБ.
Популизмът на опозицията се прояви още в самото начало, когато поискаха отлагане на дебата заради обявения ден на национален траур заради жертвите от жестоката катастрофа на автомагистрала „Тракия” предния ден. Всъщност това тяхно искане беше

типична проява на политическо лицемерие

като се има предвид, че ако наистина те съчувстваха на жертвите, то трябваше да постъпят като Синята коалиция и „Атака”, които отказаха да участват в дебата и напуснаха залата. Ако го бяха направили, просто нямаше да има дебат, мнозинството едва ли щеше да се хвали само пред своите и да критикува празните места на опозицията. Щеше да се стигне до гласуване още в началото на днешния пленарен ден и след това работата на народните избраници щеше да продължи с парламентарния контрол.
Никак не се изненадахме, че в „пушилката” на дебата централно място зае депутатското кюфте. То се появи непринудено и съвсем естествено предизвика червените, по които беше метнато. Скандалът избухна, след като независимият депутат Дарин Матов образно коментира искания от опозицията вот с думите:

„Сега ривети, а ‘га ядохте кюфтетата, не ривахте”

Това накара последния вътрешен министър на тройната коалиция Михаил Миков, сега депутат от БСП, да подскочи като ужилен: „Кюфтетата в този парламент ги ядете вие, като получавате пари, за да служите на управляващите.” Не можем да пропуснем и появата на кокошки и чорапи в аргументите на финансовия министър Симеон Дянков. Тези необичайни сравнения той използва, за да покаже, че Столетницата не се е променила много в начина си на дебатиране от времето на соца: „През 80-те години икономически показатели се съпоставяха с тези от 1939 г. През 1939 г. са били произведени еди-колко си чифта чорапи и са снесени еди-колко си яйца, а вижте днес – да кажем през 1984 г., колко по-производителни са нашите кокошки и колко повече чифта чорапи можем да произвеждаме по време на социализма”, описа той. Разбира се, Дянков беше категоричен, че 2011-а е много по-добра от 2008 година, с която най-вече се сравняваха депутатите от тройната коалиция. Дянков специално подчерта, че фискалният резерв за тази година е над 5 млрд. лева, инфлацията е 0%, а за годината прогнозата е за 3,6%. През 2008-а инфлацията е била 12%. Изглежда, червените чакаха точно това изказване, за да покажат, че знаят как могат

виртуозно да жонглират с цифрите

в политическия цирк. Лидерът им веднага посочи, че в страната има вече 200 000 безработни, че държавата е опоскана, и попита „къде са милиардите, които ви оставихме, къде ги изхарчихте и кой забогатя от тях, след като българските граждани обедняват". "Разигравате цинична истерия да се вдига ли минималната работна заплата, която трябваше да се увеличи още от юли миналата година, а дори и да се вдигне от септември, увеличението ще бъде вече изядено от инфлацията", посочи Станишев и обвини кабинета, че прехвърля тежестта от кризата на обикновения човек.
"Видях мотивите и се изненадах от безочието на вота дори в заглавието. Хората могат да сравнят какво говореха вносителите тогава и какво говорят сега. Не се ли чувствате неудобно, или кризата влезе в България, когато влязоха и бюлетините за ГЕРБ?", опонира му икономическият министър Трайчо Трайков. И продължи: "Говорите за тежките последици за хората, а кога стигнахте до хората, кога сте живели като тях? Питайте бизнеса какво значи газ, по-скъп за тях със 160 лева. В какво се опитвате да убедите българите? Че не се справяме с една държава? Няма да мине. Всички виждат усилията ни. Всички трябва да помнят, че вашето управление ни излиза много скъпо." Ще споменем бегло и министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който заяви, че ако е трябвало червените да правят магистралите днес,

"Батко е щял да възложи на Братко"

и че предходното правителство е построило "100 километра магистрали, нито един от които не е законен".
Всъщност най-радващото в този дебат, ако може да има нещо радващо в този траурен ден, бе бързият му завършек. Нека си представим за миг още колко часа той щеше да продължи, ако в него участваха депутатите от Синята коалиция и „Атака”. Така че съвсем смело може да се твърди, че освен математическата подкрепа за правителството, която ще дадат с декларираното неучастие в гласуването, те помогнаха на управляващите и с неучастието си в обичайния словесен цирк, който, както се видя, не можа да избегне обичайните простотии, проявили се при вотове в миналото.
Няма новина и в случилото се така очаквано от червените

ново позициониране на ГЕРБ

само с независимите депутати. Няма да припомняме, че такива мнозинства имаха и ОДС, и НДСВ. Що се отнася до обвиненията в купуване на депутатска подкрепа, самият факт на споменаването на тази възможност показва ниско ниво и гузна съвест на опонентите. А нежеланието на двете десни партии да се включат в общия хор на новата стара опозиция показва, че те все още таят надежди да получат пай от сладката държавна баница. Ако те наистина искат да бъдат опозиция, то нека, ако им стиска, да приемат обещаните от Станишев подписи, за да внесат свой вот на недоверие. Сигурни сме обаче, че никога няма да го направят - не за друго, а защото основен играч там е Иван Костов. Той знае много добре как да намира подходящото място сред синьо-червената мъгла, при това без да пропуска възможността да се облажи от всяка друга възможност, която му се отвори. Случилото се вчера е показателно и за друго, и то е, че криминалният преход все още не е приключил. И че потърпевшите пак ще са данъкоплатците, от които се очаква да направят правилния избор тази есен, ако искат мимикрията на Октопода да свърши веднъж завинаги.