Общо показвания

сряда, 1 декември 2021 г.

"Омикрон" ли ще е поредната тесла за бизнеса!?

Не е ли странно, че управляващите се отнасят към появата на новата мутация на вируса предимно информационно. И всеки ден ни правят преглед на първите данни за неговата заразност и придвижването му по света. Сякаш сме част от някаква публика, а не бъдещи потърпевши....

Не бива да си затваряме очите пред връхлитащото ни поредно пандемично бедствие. Нека управляващите оценят риска и реагират превантивно, вместо да чакат Неволята да ни спаси. Но не с престъпно бездействие, както досега, въпреки продължаващата ужасяваща смъртност, а с подобаващи действия. Освен спасяването на човешки животи, те трябва да включват оценка на риска за бизнеса и бързо да подготвят адекватни мерки за измъкване от икономическите последствия.

Няма съмнение, заради "Омикрон", новата мутация на вируса, поредният удар ще е предимно срещу туризма. Обхванати от паника, водещи икономики в света затварят границите си. А там където все още има възможности за пътуване, се въвеждат допълнителни мерки за сигурност – освен сертификати, задължително се правят писиар тестове и се карантинарат пътници. 

Думам ти дъще, сещай се снахо е казал народът. Така че нека управляващите не чакат да се разбунтуват ощетените, а да кажат публично как ще бъдат компенсирани те, преди да се предприемат поредните рестрикции. А и тези, които се очертава да пострадат, да не си мислят, че е достатъчно държавата да остави границите отворени, за да се втурнат любителите на зимните спортове към нашата страна, само защото навсякъде  другаде ще е затворено. 

Отсега е ясно, че заявките на туристическите агенции са слаби, заради лошото ниво на ваксинация. А те ще спрат напълно, в момента в който “Омикрон” плъзне и у нас. Не е нужно да отправяме поредния призив за ваксинация. Но друг шанс няма. И това се вижда от смъртността на неваксинираните. 

Всъщност може да се окаже, че паниката не е толкова основателна и сегашните ваксини да могат да неутрализират до известна степен новата мутация. Но винаги е по-добре за всички и най вече очертаващите се губещи, да получат малко надежда, че този път държавата няма да ги остави да се оправят както могат, а ще се погрижи за тях. Нали всички очакваме промяна. Нека тя се изрази с грижа, но и със осъзнаването на отговорността от другите, които и досега си мислят, че са недосегаеми или жертви на световен заговор.