Общо показвания

неделя, 12 декември 2021 г.

Ах, този зелен сертификат...

Звучи оперетъчно, а и така изглеждаше отстрани дебатът, загубил часове на народните избраници миналата седмица. Макар че уж беше за онлайн присъствието на карантиниранираните от тях. Ще продължи и през новата седмица. Голяма пушилка, изпъстрена с демагогия. Доразвита от ресторантьорския бранш - да не се измъкват с хватки парламентаристите и заплаха от стачни действия, ако няма равнопоставеност на изискванията и за институциите.

Едва ли ще приключи с общоприемливо решение, макар борбата с пандемията да е приоритет и за новите управляващи. За техен късмет циркът ще остане в парламента, защото министърът, който забърка кашите, включително и с тестовете за учениците, си отива и ще трябва да дава обяснения пред вече разследващата го антикорупционна комисия. 

Затова е добре депутатите да загърбят оперетъчните речитативи и да подходят единно. Защо те, ако не демонстрират твърдост и последователност и имат същия подход на и “вълкът сит и агнето цяло”, какъвто беше на отиващия си здравен министър, само ще отложат приключването на битката. И което ще е по-лошо – ще ни изложат на изолация от страните, в които общественият живот се нормализира.

Всъщност публично всички искат завръщане към обичайния живот преди пандемията. Но как да се постигне, след като само 26 процента от сънародниците ни са ваксинирани, а има политици, които са антиваксъри. Очевидно само с мощна информационна кампания няма как да стане. Не случайно от бизнеса настояват за бързо пресмятане на риска и компенсации, които да вървят редом с противоепидемиологичните мерки. Но преди всичко трябва да се постигне обединяващото – аршинът да е еднакъв за всички. Не да е само на думи, а да се кара постарому. И да продължим с лъжливи сертификати да надхитряме себе си. 

Така че без ахкане, моля! И без безсмислени парламентарни полемики. Нима високата смъртност не е достатъчна, за да се държим с подобаваща отговорност!? Има парламент, има редовно правителство. Техен дълг е да дадат пример. Отговорността обаче не е само тяхна. Бог помага, но в кошара не вкарва, е казал народът. Така че нека не чакаме някой свише да ни пощади и се измъкнем по терлици. Шансът е само за тези, които вярват в науката и спазват правилата на цивилизования свят.