Общо показвания

четвъртък, 30 декември 2021 г.

Мусака като “онова” 112-о място

Ето че дойде ред и за мусаката да ни одумват. След като едно никому неизвестно френско НПО ни сложи на 112 място в света по свобода на словото, сега двама също толкова неизвестни британски журналисти изчислили, че мусаката ни е вредна – на първо място по отделяне на въглероден отпечатък, т.е.по изхвърляне на вредни емисии при производството на продуктите за нейното приготвяне. 

Трябва ли тутакси да започнем да си посипваме главите с пепел и да се обвиняваме едни други, както продължава да се спекулира със “свободата на словото”. Вече няколко баби ни обясниха от тв екрана колко “екологично” готвят своите мусаки. Сега наред са патриотарите да защитят българската мусака, а политиците да се хванат “гуша за гуша” с еколозите...

Нека този път да не словоблудстваме. И да се спрем навреме. Защото тия същите двама  са изчислили, че най-много ще е въглеродният отпечатък, ако отидем на почивка в Малдивите. По-кротко, моля! Нито ние ще спрем да ядем мусака, поради “екологични” съображения, нито тези, които могат да си го позволят, ще престанат да се наслаждават на чудесните плажове и природа в Малдивите.

На всичкото отгоре се оказа, че английските колеги неправилно изчислили съставките и според новите сметки сме “загубили” първенството. Това също може да се окаже проблем – нали още от времето на социалистическите години сме свикнали да печелим световни рекорди. Е, да не би да е повод за гордост, че сме на първо място по неваксинирани и по смъртност от Ковид в Европа!?...Така че нека гледаме отговорно към решаването на този проблем. Да не забравяме и въглеродните емисии. 

Но да не си разваляме и празниците. Сигурни сме, че мусаката ще надживее нейните “душмани” и ще продължи да бъде любимо ястие не само у нас, но и на всички балкански народи. Ще радва и чужденците. Затова да не превръщаме мусаката в поредната политическа дъвка, а да си пожелаем мирна, благодатна и по-спокойна Нова година!