Общо показвания

събота, 25 декември 2021 г.

Отново неразумни в планината

Колко безсмислени смърти трябва да се случат, за да им светне на тези, които си мислят, че са безсмъртни, че не трябва да се дърпа дяволът за опашката...Инцидентът на Витоша със загубилия се планинар за пореден път доказа, че грешките, които правят са едни и същи – тръгване един час преди да се стъмни, сам, температури до –15 градуса, силен вятър, снегонавявания над метър, мъгла. Всъщност 30-годишният млад мъж е оцелял благодарение на отлично организираната спасителна акция. Още няколко часа на студа при тези измръзвания и шокът, в който са го намерили - и бялата смърт е щяла да го приспи завинаги. 

“Никой не е по-голям от природата - каза по този случай директорът на ПСС - планината ще бъде там и утре, и вдругиден. Нищо не е насила". Прав е! Предупреждението му за рано падналия и натрупан сняг, за лавинната опасност, са редовните, които чуваме и в метереологичните прогнози. Очевидно обаче не всички ги чуват и още по-малко се съобразяват с тях. 

И когато звънне телефонът за помощ, всичко вече е в ръцете на спасителите. Както ясно показва и този инцидент. 32-ма планински спасители, петима планински водачи, три моторни шейни, две снегоходни машини (на РВД и на „Витоша ски“), всички пет налични автомобила на ПСС , съучастие на МВР и ВИВАКОМ и близо 15 часа усилия, за да бъде спасен човешки живот. 

Истината е, че благодарността за спасителите ще е добре да се замислим в началото на зимата, да си вземем съответните поуки и да бъдем предпазливи. Тепърва стотици ще се озоват по високите части на планините - по ски пистите и на излети. Красивите ни зимни планини са магнетично привлекателни. Нека само си представим, че инцидентът не е само един. След като за този случай бяха ангажирани толкова много спасители, нека да не се самоуспокояваме, техните възможности имат граници.

Има и още нещо – крайно време е да се купят обещаните от няколко правителства медицински хеликоптери. Планинските спасители и с тази акция показаха, че заслужава да бъде уважаван техния труд. Но не само на думи, а като им се помогне той да бъде улеснен. От това ще имат полза всички - пострадалите в планините, но и при инциденти по пътищата и при бързото пренасяне на болни към спешните центрове. Затова нека политиците да не превръщат хеликоптерите в политическа дъвка. Тя не само е неуместна, но и обидна. А по най-бързия начин новите управляващи да заделят средства от допълнителните приходи в бюджета, а народните избраници да решат и тази спешна човекоспасяваща задача.