Общо показвания

сряда, 22 декември 2021 г.

"Мека сила" срещу антиваксърите

“Со кротце, со благо и со малце кьотек”, бе казал бившият премиер на България Андрей Ляпчев. При над 30 000 хиляди загубени човешки живота (колкото в никоя война не е губил народът ни) да има малко над 26 процента от населението ваксинирано и толкова много невярващи в ползата от ваксините е катастрофа, която новите управляващи са решени да спрат.

Затова може да се приветства, че започват с личния пример зеленият сертификат да е задължителен за държавната администрация. Не се учудваме, че образователният министър първи издаде заповед това да важи от 26 януари в тяхното министерство. Та нали точно той имаше главоболия със шикалкавенето на предишния здравен министър в служебното правителство. Стигна се дори до срамната ситуация децата да могат да ходят на дискотеки, а не на училище, поради съмнително забавяне на тестовете. Но нека не продължаваме – има си разследващи органи, които вече разнищват тази афера. 

Всъщност необходими са много по-категорични действия. Разбира се, след бързи анализи. Каквито вече се правят, както се разбра след срещата при новия здравен министър на група водещи експерти. Усилията на кампанията се съсредоточават на първо време към колебаещите се, които са немалка част, като в голяма степен ще се разчита на личните лекари и фармацевтите, защото са в пряк досег с пациентите. Трябва да се предприемат строги мерки и към тези, които не спазват здравните мерки, както препоръча шефът на лекарския съюз. Но, от друга страна, е странно, че ръководството все още не е предприело действия срещу доказани антиваксъри в тяхното съсловие. 

Истината, многократно потвърдена от медици на първа линия, е, че изходът от болестта на неваксинираните е непредсказуем, вирусът успява да пребори действащите протоколи за лечение и шансът за оцеляване засега е във ваксинацията. В някои европейски страни този процес е напреднал и става задължителен за все повече обществени групи. А в Русия влиза в техния държавен имунизационен календар, като първо се започва с възрастните над 65 години и стига до градовете с един милион население.

Има и още нещо, което със сигурност ще влезе в новата разяснителна кампания. Това са все по-стряскащите последици за преболедувалите от ковид. Те се появиха още в началото на епидемията и досега все още не са анализирани така, че да се намерят адекватни лечения. Последните проучвания показват, че вирусът през кръвоносните съдове може да порази почти всички човешки органи.

Тези нелицеприятни факти, представени по подходящ начин, със сигурност ще са достатъчно убедителни, за да може все повече хора да се ваксинират. И не на последно място трябва да се вземе предвид недоволството от слабата ваксинация у нас, споделено от гръцкия премиер при срещата му с нашия. Това е знак, че ЕС може и да ни изолира, ако не достигнем приемливи нива. А това неизбежно ще удари всички сфери на нашия живот. 

Изводът е, че сегашният либерален режим у нас може да не е нужно да се променя, но отговорността в битката с вируса трябва да е споделена. Не само заради изнемогването на медиците на първа линия, но и заради оцеляването на нацията ни.