Общо показвания

понеделник, 6 декември 2021 г.

Ще озаптят ли доц. Мангъров!?

Ще стане ли жертва на новия политически повей скандалният доц. Атанас Мангъров?

За близките на загиналите от Ковид новината, че Лекарският съюз може да отнеме лекарските му права, със сигурност ще им донесе морално удовлетворение. А антиваксърите, негови горещи фенове, може да организират протести в негова защита. 

Нека да припомним също, че миналата година той, заедно с още няколко други популярни антиваксъри, също бе обект на разследване, но нищо не последва. Напротив, той дори влезе в екипа, който дава съвети на тогаващните управляващи как да се справят с кризата. Резултатът го виждаме и днес – всеки ден над сто души умират. Малка надежда е, че обществеността ни се стресна и вече има опашки пред ваксинационните пунктове. 

Междувременно, проучване на Центъра за изследване на демокрацията показа, че "основен източник на дезинформация относно пандемията е страницата на доц. Атанас Мангъров". Бгодарение на това около 1/3 от българите вярват, че COVID-19 e измислица с цел да се увеличи печалбата на фармацевтичните компании. Освен това 44% вярват, че ваксините срещу COVID-19 са опасни и непроверени, а 1/5 не знаят и нямат мнение по въпроса.

Тази разюздана слободия обаче е на път да приключи. Бъдещите управляващи категорично обявиха, че няма да толерират никой, който не спазва епидимиологичните мерки и на висок глас подкрепят ваксинирането като единствен начин да бъдат спасени човешки животи засега. Може да се приеме, че решението на ЛС да разследва доц. Мангъров, заради множеството неверни твърдения, с които “не действа в интерес на живота и физическото здраве на пациентите и уронва честта и достойнството на лекарската професия”, е логично и следва новия политически повей.

Според правилата на съюза размерът на наказанието е от порицание до отнемане на права от три месеца до година. Очевидно е недостатъчен предвид социалните загуби. Това на практика означава, че има нужда и от намесата на магистратите, които да използват правомощия, дадени им от конституцията и законите. Ако трябват промени в тях, това ще трябва да свършат народните избраници. Вижда се, че желание и мнозинство за даване на решителен отпор на антиваксърите има. Крайно време е тези, които разпространяват опасни фантасмагории за политически заговор от чужди сили, който ще доведе до диктатура и фашизъм, да бъдат поставени на мястото им. И всички заедно да съсредоточим усилията си в спасяването на човешки животи, за да приключи по-бързо борбата със сполетялата ни пандемия.