Общо показвания

вторник, 1 април 2014 г.

Изтърканите мантри на Гоце

Едва ли някой вече се съмнява в провала на проекта АБВ на изключения от червените редици бивш президент Георги Първанов. Дори той самият и останалите разколници вече не се надяват на успех. Тезите им звучат като изтъркани мантри, предизборните обиколки са само сред приятелска среда и приличат повече на седенки. Фактът, че Първанов не смее да регистрира АБВ като партия, се обяснява не само  с характерната двойственост на агента Гоце, който работи за издънването на БСП и се надява след евентуален провал да сменят лидера си и тържествено да върнат отцепилите се в редиците си, но издава преди всичко страха, че ако АБВ загуби след регистрирането му като партия, ще го изхвърли извън борда завинаги.
Първанов вероятно си дава и сметка, че обвиненията вляво, които хвърля, биха имали значение само ако е вътре в БСП, но ги повтаря, защото просто не може да изкара тези, които да привлекат избиратели извън файтона с негови приятели.
На всичкото отгоре те са и лъжливи
Едно от най-неверните му твърдения е, че Сергей Станишев бил загубил 7-8 избора. В действителност ги загуби Първанов. Не беше ли той човекът, който налагайки мажоритарния избор през 2009 г., осигури на тепсия победата на ГЕРБ с повече от 20 места и с този ход обрече страната на управление, довело до ексцесиите през февруари 2013 г. Не е трудно да се извадят и допълнителни факти за задкулисните сделки около неговото преизбиране за втори мандат, което също е свързано със загубите на червените. Бихме могли да коментираме и плодовете на тези му ходове днес, изразяващи се
бирена отечественофронтовска коалиция
А колко е смешно да твърди, че неговата евролиста е по-добра от тази на БСП. Преди всичко нека отбележим, че той не сравнява листата с тази на другите партии, а само с тази на червената. Ще кажем направо, Калфин би бил добър кандидат само ако беше кандидатът на левицата, защото и той дължи всичко на нея. Но сега на него се гледа като на маша, зад която се крие хитрецът от Сирищник. Проблемът обаче не е само този, а най-вече в останалите кандидати, всички до един съратници. И нито един кандидат за Европарламента, който да олицетворява нещо ново и различно в противовес на номенклатурния подбор. Какъв кандидат за Брюксел може да бъде пернишката кметица Росица Янакиева, която пред руска телевизия заяви следното:
„Бях от тези, които в парламента вдигнаха ръка за това България да влезе в ЕС. Балансът между плюсовете и минусите на присъединяването към ЕС е много крехък. След като мина известно време,  бих казала, че загубите все пак са повече."
Първанов, разбира се, се опита да замаже безуспешно скандала. Освен това нека запитаме на какви гласове може да разчита тя, след като нищо не направи за съгражданите си след онова земетресение и днес те продължават да треперят за евентуалните нови последствия заради това безхаберие.
Не може да подминем и менторския тон, с който човекът, който се провали с "Големия шлем", се опитва да си присвои бъдещето на тръбопровода "Южен поток"
Пръстът, който размахва срещу бившите си съпартийци, го прави смешен. Защото не той, а те са тези, които задвижиха проекта и които правят всичко възможно тръбата да се строи въпреки санкциите на Бюксел.
Популизмът му
е евтин
а
Всъщност фактът, че
колко фатална за него е тази зависимост
е достатъчно показателен за неговото самозабравяне. И най-вече за това, че живее в измисления свят на политическите илюзии, така характерни за амбициозни, но забравили откъде са тръгнали и на кого дължат просперитета си. Добрата новина от този предизвестен провал е, че може да служи като добър пример какво не трябва да прави не само за всеки бъдещ бивш президент, но и всеки номенклатурчик, дръзнал  да забрави, че успехите и просперитетът му никога не са били заради лични качества и положени усилия те да бъдат развити, а единствено са се дължали на използването му като кукла за постигане на целите от манипулаторите на прехода.



в готвената

но няма да го направим, защото и този балон се пука в чужда полза.  И това е поредният нож в гърба на партията, която му даде всичко.

внушението му, че зад него стои бившият Голям брат е комично.

Разбира се, ние не храним илюзии, че той не е част от онзи фалирал икономически кръг, който ни докара бедата с гьола в АЕЦ "Белене" и не крие реваншистките си амбиции, за да се докопа до комисионите от енергийните проекти. И затова няма да коментираме неговите обяснения за уж жълтите стотинки, с които се издържа кампанията му. Но ще се спрем на изказването му по този повод, че партийните субсидии трябва да бъдат намалени многократно. Това, че се направиха стъпки в тази посока, той не забелязва, но ние добре си спомняме, че по тази тема той дума не обели, докато беше президент. Това също не ни учудва, когато се казва от човек, който години  излизаше пред избирателите с едно име, но се оказа, че има и друго, дадено му от кукловодите.


той не си дава сметка