Общо показвания

четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Пипалата на фалиралия кръг

Сценарият за реванш на фалиралия икономически кръг вече не е тайна за никого. Техните маши в лицето на опозицията и спонсорирани тинк танкове всекидневно показват рогата си до степен, че карат тези, които първоначално им се вързаха, да бягат с отвращение от тях. Не случайно протестите заглъхнаха. Провалът им накара манипулаторите да тръгнат по опасния път на дестабилизиране на държавата, като пряко застрашиха националната сигурност – чрез всяване на страх в малките населени места, раздухване на бежанската вълна и 

размахване на националистическата карта до степен

напомняща за еврейските погроми по време на нацизма и изстъпленията в републиките от бивша Югославия, случили се не твърде отдавна. Всичко това става с активното съдействие на опозицията и под уж нищо невиждащия поглед на президента Росен Плевнелиев. Той вместо незабавно да свика Консултативния съвет по национална сигурност по проблемите, предпочете да даде възможност на ГЕРБ да бави топката с протяжен дебат по вота на недоверие към правителството и  приемането на Изборния кодекс и важни за избирателите социални закони.
Отсега е ясно, че бумерангът ще се върне върху главите на тези, които започнаха тази игра. Проблемът в тази линия на реваншистката стратегия идва преди всичко от създаването на трудни за запушване пробойни в сигурността на страната с неизмерими последици. Важно е да се подчертае, че ако цената е човешки животи, както се случи в Бургас, то тези, които си мислят, че днешното заиграване е като в роман на Майн Рид, много се лъжат, че ще продължат да бъдат недосегаеми. Времето на тайните договорки зад гърба на избирателите, каквито правеха навремето Желю Желев,  Андрей Луканов или Иван Костов, мина. Малцина спечелиха, а

повечето българи сърбат и днес негативите, натворени от тях. 

И така са настръхнали от опитите отново да бъдат употребени, че номерата на кукловодите са обречени.
От една седмица опозицията вдига пушилка за афери, свързани с изграждане на оградата за спиране на бежанската вълна в проблемния участък на границата с Турция. От ГЕРБ сезираха прокуратурата, опитаха се да предизвикат създаването на анкетна комисия в парламента вчера.
Според тях съмнително цената на поръчката скочила от 5 млн.  на над 9 млн. лв., бил заобиколен Законът за обществените поръчки, а фирмата на градски партиен шеф на БСП щяла да бъде главен изпълнител.
Тъпанът, който бият бившите управляващи, звучи кухо. Защото те не искат да чуят и проумеят резултатите от извършените проверки по случая от страна на Министерството на отбраната, както и от Агенцията за обществени поръчки. Никой не оспорва и правото на прокуратурата да извърши своя проверка.
Но ако има престъпления, то те са извършени по време на управлението на ГЕРБ, когато са изразходвани средства по неправомерен начин, както стана известно. В резултат, вместо страната ни да бъде подготвена за бежанската вълна, тя се оказа с усвоени пари, но абсолютно неподготвена за нея.
Няма да се спираме в момента на страха, който изпитва върхушката на бившите управляващи от разрастващата се кокаинова афера, която мирише на


чадър, разпъван над наркоканали


Със сигурност обаче може да се приеме, че димната завеса, която пускат за оградата, цели и това – да се отклони вниманието от скандални престъпления, извършени от тях.
Всъщност подходът към щекотливи теми, свързани със сигурността на страната, трябва да бъде от обединяващи принципи, какъвто би трябвало да бъде конкретният случай - никой не трябва да поставя под съмнение изграждането на това гранично съоръжение. Мястото обаче, където тези теми се дискутират, е КСНС при президента. Росен Плевнелиев,


който се обяви за олимпиец


след срещата с руския президент Путин, не иска нито да види, нито да чуе какво му препоръчват както неговата вицепрезидентка, така и от ДПС. Дори срамните сцени пред джамията в град Пловдив, където от хилядолетия мирно съжителстват хора от различни етноси, изповядващи различни религии, не го стреснаха.
Циркът, който Плевнелиев разигра в Сочи гарниран с недостойни за президентската институция изцепки, няма как да отклони вниманието от необходимостта час по-скоро да бъде пресечено напрежението, което може да противопостави едни на други български граждани. А така също да застраши отношенията ни с наши съседи, свързани с жизненоважната за страната ни енергийна диверсификация.
Начинът, по който така целенасочено действат всички свързани по опозиционната верига, не ни обнадеждава. Факт е, че управляващите използват възможностите на парламента, за да пресекат тези заплахи. Но това не е достатъчно. Ако от опозицията не осъзнаят, че вредите, които нанасят на страната ни, са с непредвидими последици, и не се откажат от други подобни действия, то несъмнено ще трябва да се намеси и държавата чрез прокуратурата и специалните служби. Видя се защо миналия февруари падна предсрочно управлението на ГЕРБ.
Сегашният сценарий за дестабилизиране е обречен на неуспех. Причината няма как да бъде разбрана от самонареклите се „умни и красиви”. Те обаче все повече разбират, че срещу себе си имат повечето избиратели, които дълги години

лъгаха с компенсаторки и масова приватизация

за предстоящо благополучие, но в крайна сметка ограбиха. И няма нищо изненадващо, че „лошият материал” печели с лекота срещу тинк танковете.
Що се отнася до стената на границата, тя ще бъде изградена. Въпреки опитите строителството да бъде забавено от опозицията. Може да е странно как тези, които уж проявяват загриженост за бежанската вълна, изведнъж започват да търсят под вола теле, за да стимулират забавянето. Ние обаче не се учудваме от подобна двойственост. Всекидневно

лъсва истинското лице на представящите се за демократи

от аферите с чуждите помощи от зората на демокрацията до днешните платени тролове, пишещи в полза на Демократи за силна България и дискредитиращи техните противници. Сигурни сме, че лъганите от тях също са наясно. Затова и провалът на сценаристите е неизбежен. Въпрос на време е те да получат полагащото им се възмездие.