Общо показвания

вторник, 25 февруари 2014 г.

"Макдоналдс" и мишката президент

Една част от българите обявиха посещението на президента Росен Плевнелиев за позорно предвид кървавата баня в Украйна. Други пък изтъкнаха, че е почел нашите олимпийци. Проблемът обаче не е в това, а в мишкуването на държавния ни глава и в опита да отбие номера по терлици. А за срещата с руския президент Владимир Путин - ако може да не се отбележи и най-вече никой да не забележи. Само че шило в торба не стои. И няма да е нашият президент, ако сянката на Скалистите планини не надникне и над това посещение. Ето какво изтърси той: “Много хора в България поискаха бойкот, но аз не съм тук по покана на президента Путин или на премиера Медведев. Тук съм по покана на Българския олимпийски комитет. Кого да бойкотирам – Стефка, Сани, Жени?”
Няма да коментираме, че Сани Жекова си е в София и че дори само поради този факт президентът можеше да не бие този път, а директно да покани олимпийците ни на почерпка на “Дондуков” 2. И така да бъдат спестени пари и дарени за социални нужди. Но държавният глава винаги е бил на страната на “умните и красивите”, но не и на бедните.
Ще кажем направо - извинението, че не бил по покана на руските държавници, е унизително. То показва и защо нашият президент не беше на откриването, както много други го направиха. И дума не може да става за сравнение с Обама и Меркел, които бойкотираха игрите. Въпреки че Русия вече не ни е Големият брат, традиционно нашите отношения си остават добри и никога не бива да бъдат пренебрегвани. Такива трябва да са и с нашите съседи, ето защо не приемаме и гафа с грубото отклоняване на среща от страна на Плевнелиев с турския външен министър Давитоглу, който с право се обиди.
Президентът ни се оказа в небрано лозе малко по-късно, след като стана известно, че бил приет от руския президент и двамата разговаряли. Новината дойде от руска страна, а българското президентство си замълча. И с това не свършиха гафовете на родения да ги върши днешен обитател на “Дондуков” 2. Черешката на тортата “Сочи” беше хвърлената обида върху компания - голям инвеститор в страната ни.
“Като държавен глава аз дълбоко вярвам, че ако ние наистина не се интегрираме към света на спорта, не се отворим към висшия, но и към масовия спорт, ако ние не отворим потенциала на една нация за здравословен живот, за качествен екологично съобразен туризъм, докъде ще стигнем? До “Макдоналдс” и до пържолите ли само?”, изтърси с подобаваща убедителност любителят на нашата и американската природа.
Затова ще си позволим да направим едно нелицеприятно предположение. Не бихме се учудили, ако се окаже, че визитата на държавния ни глава е била всъщност бизнес посещение, което да се материализира или в строителството на бизнес парк или на някой от обектите за световното първенство по футбол през 2018 година чрез някоя от офшорните му компании.