Общо показвания

сряда, 12 февруари 2014 г.

Опасните гафове на държавния глава

Не трябва да се чака дълго време, за да станем свидетели на поредната необмислена постъпка на държавния ни глава Росен Плевнелиев. Кой знае защо точно в деня, в който се дебатираше вотът на недоверие, той реши да покаже, че темата засяга и неговите правомощия. Няма да коментираме кухата фразеология като “има много какво да се подобри в сектор “Сигурност”, как “вотът на доверие е един демократичен инструмент” и че трябва “да се набележат мерки”. Мимоходом ще отбележим и нелепата проява на хумор, че се надявал “да има сблъсък, но не на автобусите, а на аргументите и идеите”. Подробно обаче ще се спрем на плачливото от всяка гледна точка изявление, че никой не бил дошъл от управляващите в Президентството да обсъди с него проектозаконите в сектора “Сигурност”. И че само бил чувал, че щели да му отнемат конституционни права, без дори да ги съгласуват с него. Защото те (управляващите) правели всичко под масата, макар през 2012 година да са се разбрали по тези въпроси на КСНС при него. По този повод Плевнелиев пита: “Ще ми е интересно с какви аргументи Сергей Станишев, Лютви Местан и Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат от собствените си думи през 2012 година, когато имахме КСНС по пакета закони в сектор “Сигурност” и постигнахме пълен консенсус.”



Паметта

на обитателя
на “Дондуков” 2става все по-къса,



а гьонсуратлъкът очевиден. Само преди седмици, когато обяви, че следващият КСНС ще е за усвояването на еврофондовете, вицето му заяви, че Съветът трябва да бъде по теми, свързани със сигурността. И че предложената от него тема е прерогатив на правителството и не е негова работа да се бърка там. Но той пропусна покрай ушите си това. Не е тайна защо Плевнелиев се опитва
да се пъхне сред


необятните

възможности
на европарите

Към това гледат и закъсалите му ментори от приятелския кръг. Няма да цитираме онази поговорка за гладната кокошка и просото, но тя прекрасно би описала ситуацията. А и по-късно, когато ГЕРБ поискаха вот за сигурността, на всички им светна, че президентът е знаел за намеренията им и вместо да предотврати вота и да се опита да потърси консенсус при себе си на водещите партии, услужливо е оставил да се вихрят скандални дебати. С други думи ­ за пореден път се потвърди заверата между опозицията и техния президент, допълнена с изникналата групичка АБВ около бившия държавен глава Георги Първанов, целяща да клати не само правителството, но и държавността.


Затова не можем да приемемкрокодилските сълзи за предстоящо
отнемане направомощия

от човек, който през цялото време се прави на умряла лисица, но в действителност следва определени бизнес интереси, които, както на всички стана ясно, са в ущърб и на българските граждани.
Не може да пропуснем и нервната реакция преди седмица от страна на Президентството по повод една публикация в турския вестник “Заман”, където, без да се цитират конкретни източници, се съобщава, че турският външен министър Ахмет Давутоглу отлага посещение в България. Най-същественото в тази статия е интригата, че визитата се отлага, тъй като българските домакини не успели да осигурят среща на Давутоглу с президента Росен Плевнелиев. А не успели, защото г-н Плевнелиев бил с претоварен график и отказал срещата. “Заман” коментира, че подобно поведение създава напрежение в отношенията между Турция и България.


Уловката в случая е, чe не е цитирано официално изявление

Но това не впечатлява нашия държавен глава, който решава да реагира чрез съобщение на пресцентъра, в което се обяснява, че посещението се отлагало “поради възникнала необходимост министър Ахмет Давутоглу да пътува за Сочи с премиера на Република Турция Реджеп Ердоган”. И се продължава с обясненията, че публикуваните интерпретации в български и турски медии за причините за отлагане на посещението и за евентуално отражение върху двустранните отношения са неточни. И че то нямало връзка със случаите на задържане на товарни автомобили на българо-турската граница.
Особено интересно е твърдението на президента, че “визитата е елемент от подготовката на съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Турция”. Тука всъщност е заровено кучето. Известно е, че само преди месец след посещение на нашия министър на енергетиката в Турция двете страни се договориха да започне строителството на алтернативен газопровод. И че точният график ще се уточни през март. А на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат окончателно парафирани съответните документи, за да може газопроводът да се построи в следващите две години. Тази новина едва ли е зарадвала опозицията. Точно по нейното управление се стигна до няколко провала в отношенията с комшиите по тази тема.
Самият Плевнелиев покрай своите кукловоди има съвсем други енергийни интереси, които 

влизат в противоречие с ускоряването на строителството на тръбата. 

Освен това държавният глава си мълчи по въпроса отказал ли е среща с министъра. А за да се отклони вниманието от жизнено важната енергийна тема, се насочват прожекторите към конфликта между двете страни заради броя на транзитните и еднократните разрешителни, както и че близо седмица превозвачи са блокирани от двете страни на българско-турската граница.
Всъщност само бързата реакция на нашия премиер Пламен Орешарски при посещението му в Сочи да се срещне със своя турски колега Реджеп Ердоган и постигнатите договорки попречиха да се изострят отношенията между двете страни заради желанието на опозицията да се дестабилизира властта по всякакъв начин. Сигналът от Сочи е важен не само за кризата с превозвачите, но преди всичко с официалното изявление на нашия премиер, че в подходящ момент по-късно тази година ще се насрочи в София съвместното заседание на кабинетите на България и Турция. „Така че, надявам се, на тази среща да бъдат дискутирани и други интересни и за двете страни въпроси”, допълни многозначително Орешарски, което показва, че независимо от непремерените действия на държавния ни глава отношенията между двете страни ще се развиват добре в икономическата област, което е добре дошло в момент, в който страната ни започва да се отърсва от бакиите, натворени от предишните управляващи.