Общо показвания

петък, 22 юни 2012 г.

Провалът на Мавъртинчо

Бившият председател на СДС Мартин Димитров за пореден път доказа, че не е бил достоен за поста. Той се изцепи по една телевизия вчера, че синият депутат Ваньо Шарков имал голям шанс да оглави партията, ако Цветан Цветанов си гледа МВР и ГЕРБ.
Първо, Димитров направи мечешка услуга на Шарков, затваряйки го в определени политически рамки. Разбира се, това не е случайно. Бившият лидер няма нужда от това радетел за връщането на формата Синя коалиция да стане шеф на СДС. Защото от ДСБ ще преговарят и ще се пазарят с Шарков, а Мартин ще бъде забравен, както много пъти се е случвало в сините редици.
Второ, не може да не ни напуши смях заради набъркването на вътрешния министър в седесарските интриги. На всички е ясно как Мартин, вместо да възроди СДС, го закопа, а самият той се превърна в Мавъртинчо. И в продължение на година и половина обслужваше в парламента интересите на БСП срещу сродната народна партия.Изобщо няма да коментираме и точно по какъв начин стана това обвързване на Мартин, което образно бе представено чрез онзи виц за Киркор и Гарабед за рибката, която влязла в задника на единия, а другият отговорил: „Плувай, плувай, не е рибка!”. Но ще си послужим отново с думите на един психотерапевт, създател на ДСБ, че има едни хора, които отдавна са си плюли на физиономиите и в морално отношение няма какво да губят.Всъщност, ако му стискаше на Мартин, можеше да се яви отново като кандидат за лидерския пост. На него, разбира се, може да му се иска, но няма как да го направи, защото тези, които дърпат конците, искат друго. На тях не им трябват нито старите влъхви, нито младите им протежета. Те самите са силно уплашени, защото пипалата на Октопода биват изрязвани противно на очакванията и тайните договорки.Има и още нещо. В действителност и сините нямат нужда от политици като Мартин. Погрешно е да се мисли, че те могат да си останат редови членове. Причината е, че те до такава степен са се самозабравили, а вредата от техните действия ще е винаги повече от ползата. Дори може да се предполага, че те изобщо няма да помагат на партията си. Затова и не бихме се учудили, ако след предизвестената загуба на реваншистите за Синя коалиция на предстоящия избор за нов председател на СДС научим, че те са се подслонили под нов политически покрив, както го направи младият елит на ДСБ.Или както е казал народът - всички да разберат защо на лъжата краката са къси. Рано или късно куклите ги местят, сменят с нови или просто захвърлят.
Радостната новина е, че и едните (изпълнителите) и другите (тези, които дърпат конците) си отиват. Не защото вкупом непотребни станаха. А защото твърде дълго ни лъгаха. А новото поколение пък, както се вижда през последните дни, изобщо няма намерение да се съобразява с тях.