Общо показвания

понеделник, 4 юни 2012 г.

БСП - надцакването продължава


Само две седмици след безславното фиаско на Георги Първанов в битката за лидерския пост в БСП скандалите, които той инициира, за да го получи, като бумеранг започнаха да се връщат върху него. В края на миналата седмица новоизбраният председател на Контролния съвет на БСП Мая Манолова свика специално членовете му, за да решат окончателно съдбата на подалия оставка общински шеф на БСП в Сливен Мартин Славов. Той бе записан да уговаря купуване на избори. Известната с парламентарния си хъс депутатка още като се разрази скандала бе казала, че социалистическата партия често действа мудно и тромаво, което създава усещането за нерешителност и неефективност. Затова и последвалите действия са съвсем логични. Разбира се, Славов може да бъде изключен само от неговата първична организация и ако тя се запъне, ситуацията около него би се усложнила. Но не това е важното в случая. Същественото е, че адекватно се реагира на обществената негативна реакция. Влиза се и от друга, по-силна позиция, в дебата, започнал в пленарната зала за създаването на анкетна комисия по случая в края на миналата седмица. Но най-любопитен е шамарът, който получава Първанов, опитал се да се възползва от скандала по типичен за човек с две имена начин. Само че през 2012 г.

активните мероприятия, организирани от едни и същи сценаристи

от бившата ДС, изглеждат доста старомодни От тях, въпреки зловонния дъх, наднича малко смешният български агент от филмите на соца Авакум Захов.
Истината е, че за първи път от много време насам чрез скандалите „Хохегер” и „Сливенгейт” вътрешен човек на БСП, какъвто е бившият президент, се опитва да разедини Столетницата. И в двата случая има пикантни подробности, любим похват на бившите тайни служби. В „Хохегер” е набъркана настоящата съпруга на партийния лидер, а в сливенската афера става дума за милиони, за разпределяне на „ресурса” и най-вече за конкретни цени, с които се пазаруват или отхвърлят позиции в обществения живот. (Ще припомним само, че една от конкретните цели на атаката бе конгресният доклад на Станишев: „Изборите - по волята на българските граждани".
В случая поуката не е нито за Станишев, нито за Първанов. А за сравнително младия Мартин Славов. Той

се превърна от рожба в жертва на кукловодите на прехода

Преди няколко години Славов бе сред близките сподвижници на Кирил Добрев при създаването на Младежкото обединение в БСП, един от обучените по кадрова линия на Столетницата випускник на Института за социална интеграция. Той бе шеф на изборното бюро за червеното политбюро след миналия конгрес, когато избухна скандал с подправени бюлетини в полза на Добрев. Ще припомним още, че тогава Стефан Данаилов се застъпи за двамата и ги спаси от сурови наказания.
Със сливенската афера, която така или иначе не можеше да се прикрие, Славов бе максимално изстискан от първановистите. Бе накаран да напише дори писмо до конгреса с искане и Станишев да си върне делегатската карта заради скандала „Хохегер”, а след неуспеха си бе оставен да бъде разкъсан от съпартийците му. Би било глупаво оттук нататък Славов да продължи да се доверява на тези, които

знаят как да използват пешките в политическата битка

Новата председателка на „Страшния партиен съд” пък знае, че успехът на БСП зависи не от интригите и договорките на тъмно, а от откритата, бърза и точна реакция. Затова тя не крие отношението си към случилото се със Славов: "Не искам да се ангажираме предварително, но реакцията е категорична - той незаслужено залепва такова петно на цялата партия".
Това от друга страна даде възможност на червените да поискат в дебата за създаването на временната парламентарна комисия по „Сливенгейт” тя да разследва всички случаи на купуване на гласове. Целта според тях е да се излезе с общи законодателни идеи за изборни промени в законодателството, което само по себе си е добро намерение. Дори депутатите на Столетницата заплашиха, че ако управляващите не приемат идеите им, ще създадат алтернативна комисия по подобие на тази, която Иван Костов направи за случая с убитата Мирослава в Перник.
Очевидно е, че с тези ходове социалистите искат да се възползват максимално от тежките удари, които понесоха. За тяхна беда обаче миналата седмица се наложи да понесат нов удар. В дъното му се оказаха отново хора, свързани с бившия президент Георги Първанов.
В средата на миналата седмица

лъсна топла връзка между „Позитано” 20 и сърбина Сретен Йосич,

след като бе разсекретен разговор по делото „Килърите”. В него един от основните свидетели на прокуратурата Боян Джамалов информира шефа на Отдел “Контратероризъм” в ГДБОП Валентин Цоновски: “Лично видях колата на Младен Червеняков пред къщата на Сретен Йосич ден преди да го арестуват. Знам, че беше там предния ден, но се напил вечерта и затова останал”, казва в разговора Джамалов. По думите му Младен Червеняков и лидерът на младежкото БСП били двете основни фигури във взаимоотношенията на социалистите с Йосич. Именно чрез Кирил Добрев сърбинът наливал пари в партийната структура. Според Джамалов, Червеняков често отскачал до Сърбия, понякога водел и сина си. “Пешо ми каза (Петър Стоянов-Сумиста), че е важно да си добре с младите на БСП, с младежката им организация”, споделя свидетелят пред Цоновски.
След този скандал Станишев вместо да атакува управляващите, много по-разумно подпука своите. Той заяви, че ще пита Добрев и Червеняков за връзките им със Сретен Йосич. Доколко това ще се случи е отделен въпрос, но са известни обаче връзките на двамата политици с Първанов. Например името на Червеняков се споменаваше за министър на правосъдието по време на червеното управление. Освен това напоследък стана известно, че вицето на бившия държавен глава Ангел Марин пък е дал българско гражданство на съпругата на Йоца Амстердам - Вера Милосавлевич. Това е също доста подозрително, но обяснимо, защото тя е работела в компания на Христо Ковачки, известен с връзките си в БСП.
Когато обаче се заговори за международно финансиране на БСП, пак на топа на устата е човекът с харамийския псевдоним. Защото

не е забравен онзи доклад за финансиране на БСП от режима на Саддам

Хюсеин, както разкри навремето Специалната комисия на ООН, ръководена от бившия шеф на Федералния резерв Пол Волкър в Ирак. Поясняваме, че  БСП (по времето, когато неин лидер е бил Георги Първанов ) и българската фирма ”Ирак Булойл” присъстваха в списъка на личностите и организациите, получавали евтин нефт от режима на Саддам Хюсеин по време на ембаргото, наложено на Ирак.
Така че смело може да се каже, че Станишев умело насочва вниманието за тези афери към Първанов. Това само показва с каква лекота лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) може да превърне всяка атака на Първанов в бумеранг, който да удари продължаващия да бъде главен мераклия за „Позитано” 20 бивш държавен глава.
В заключение като добавим към случващото се в БСП и показателния отказ на Първанов да участва в избора на председател на партията, уж в името на единството, можем да характеризираме положението на бившия държавен глава със следния виц: „Един ловец много рано сутринта става от леглото и тръгва на лов, като оставя жена си да спи в къщи. След като излязъл навън и видял колко е ужасно времето, той си казал: „А бе аз какво правя навън в тоя студ, а не се върна в къщи при жена си”. Върнал се в къщи, легнал пак при нея. Жена му без да види, че е мъжът й, промърморила сладко: „А моят бунак в тоя студ отиде на лов!”