Общо показвания

вторник, 8 май 2012 г.

Пълно мнозинство срещу ДС


Ако през 2006 г. трябваше да минат месеци в явни и тайни пазарлъци, за да се стигне до приемането на сегашния закон за досиетата, то днес се вижда, че по темата има пълен консенсус между парламентарно представените сили. Тази сряда комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслуша кандидатите за членове на Комисията по досиетата, съобщи по ТВ7 вчера нейният заместник-председател и депутат от ГЕРБ Красимир Ципов. Няколко дни по-късно ще бъде гласуван и новият й състав в пленарната зала. Така ще бъде възобновена дейността й, която по закон бе спряна на 5 април тази година. До забавянето на гласуването се стигна заради необходимостта спешно да се приеме Законът за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност.
Ципов потвърди подкрепата на управляващите за досегашния председател на комисията Евтим Костадинов, както и за други двама нейни членове, които ще бъдат техни номинации. По думите му очакванията са повече от половината от сегашните деветима членове да запазят местата си, което означава, че бързо ще се пристъпи към оповестяването на кредитните милионери, които са в актуалния списък, гласуван в закона. Преди това обаче парламентът трябва да приеме на второ четене промени в закона, които да дадат възможност за публичното им оповестяване. Това са еднолични търговци и членове на ръководства на дружества, които са длъжници по обслужване на кредити в големи размери.
Всъщност „кредитните милионери” са хората, които в един определен период в началото на прехода се възползваха от инфлацията и нестабилността на банковата система и практически успяха

да присвоят огромни пари

А смисълът на проверката е обществото да разбера доколко в това има дял бившата Държавна сигурност.
Любопитно е да се отбележи пълното единодушие на всички политически сили за огласяването на тези държавни длъжници. А новината е в едно допълнение към закона, подготвяно от ГЕРБ, което за първи път официално бе съобщено от Ципов. То е към списъка на проверяваните да бъдат включени и лица, участвали в масовата и работническо-мениджърската приватизация и впоследствие станали управители и членове на ръководствата на въпросните дружества. Тези процеси бяха силно разгърнати в правителствата на Жан Виденов и Иван Костов. Има и трето предложение, което стана актуално заради блокирането на работата на „Горубсо Мадан“ и ОЦК - Кърджали. Според това предложение за принадлежност към бившите служби трябва да бъдат проверявани и собствениците на предприятия, които
бавят или не плащат

възнагражденията на своите служители.

Янаки Стоилов от БСП смята, че добре би било лицата, които по списъка на БНБ попадат в категорията „кредитни милионери”, да бъдат служебно проверени, ако притежават имущество в размерите, предвидени в Закона за незаконното имущество. "Нека да видим дали кредитните милионери имат нещо общо и с хиперинфлацията в началото на 90-те и рязкото обезценяване на българската валута", поясни Стоилов. Този факт показва, че социалистите искат да се дистанцират от миналото си на върл противник на изваждането на досиетата.
Вярно е, че те няма да подкрепят Костадинов, но този ход е преди всичко тактически. Очевидно е, че сегашното ръководство на червените смята, че подкрепата за бивши агенти на репресивните тайни служби им носи негативи. Изобщо не трябва да се съмняваме и че това е свързано и с вътрешнопартийната битка срещу бившия президент Георги Първанов, оповестен като агент Гоце. Само ще припомним още, че нито щеше да го има този закон, нито пък тази комисия щеше да заработи, ако социалистите през 2006 г. знаеха какво точно ще се случи. Тогава те просто бяха притиснати до стената от коалиционния си партньор ДПС и дори когато приеха нормативния акт, тайно се надяваха техните хора в комисията да я блокират. Но се случи точно обратното – тази комисия стана пример за това как представители на различни политически сили могат да изпълняват стриктно закона, без да се влияят от пристрастия.
Друга новина, свързана с комисията, е вкарването в нейния състав на

репресирани от комунистическия режим

Това стана възможно след една промяна в закона, с което се гарантира равноправното им участие. Това не означава, че те ще имат привилегии пред останалите кандидати. Единствено народните представители са тези, които ще решат кой от сегашните кандидати ще работи в комисията. По-същественото е, че нейната приемственост е гарантирана, както и равноправното участие на всички парламентарно представени групи.
Този изненадващ на пръв поглед консенсус никак не е случаен, той показва, че подкрепата за дейността на тази комисия е не само заради преосмислянето на тоталитарното минало, но и че е, защото помага за постигането на по-добър международен имидж на всяка партия, която търси нови политически измерения.