Общо показвания

четвъртък, 5 април 2012 г.

Великденски вот срещу БСП

БСП реши да хвърли срещу управляващите вот бумеранг, който ще се обърне срещу самите тях и ще им нанесе тежки поражения. Всъщност загуба ще претърпят най-вече лидерът Сергей Станишев и подкрепящата го червена върхушка. Вместо да консолидира привържениците си предконгресно, предизвестената и поредна загуба на вота ще даде дивиденти единствено на вътрешнопартийните му противници и ще помогне на бившия президент Георги Първанов в реванша му за лидерския пост на „Позитано” 20.
Още преди да обяви официално намеренията си за вот срещу кабинета заради стопирането на проекта АЕЦ „Белене”, стана ясно, че никоя от останалите четири опозиционни партии няма да подкрепи БСП. От ДПС и Синята коалиция се обявиха категорично против. Депутатите от „Атака”, които гласуваха срещу спирането на строителството на атомната централа, сега обявиха, че не искат вот, а референдум. Според тях, преди да се стигне до него, трябва да се извършат поправки в Закона за допитване до народа, която да направи референдумите задължителни за Народното събрание.
След отказа на атакистите 

червените могат да разчитат единствено на независимите депутати. 

Петима от тях гласуваха заедно с БСП срещу спирането на ядрения проект, а един депутат се въздържа. Тези независими депутати са ядрото на готвената проруска партия, която тези дни ще бъде официално обявена. Трима от тях – Димитър Чукарски, Тодор Великов и Венцислав Върбанов, през февруари посетиха централата на „Единна Русия” в Москва, за да почерпят дружески политически опит.
За съжаление на БСП подкрепата на независимите не е достатъчна, за да може да бъде вкаран вотът в пленарната зала. В момента червената коалиция разполага с 40 депутати. Това означава, че на тях им трябват още поне 8, за да се стигне до дебат в пленарната зала. Затова социалистите говорят само за консултации с другите парламентарни групи. 

Станишев прави и допълнителна грешка

като вместо да откликне на намеците, отправени от другите парламентарни групи, че трябва да се разшири формата на вота по други теми, лидерът на социалистите настоява той да е само за спирането на ядрения проект.
"Последиците са тежки за енергийната независимост на България, за нашата ядрена енергетика и за джоба на българските граждани. Не че няма основания за по-широк вот, но се притесняваме, че много ще се размият нещата.
Не се притесняваме да бъдем малцинство в българския парламент по темата, защото това е въпрос на отговорност", категоричен е Станишев.
Тук е уместно да припомним, че лично неговият конкурент за партийния пост Георги Първанов вече упрекна бившия премиер за това, че по време на неговото управление излишно са забавили осъществяването на проекта и са пропуснали възможността да го направят необратим. Затова и продължаването на дискусията „за” или „против” АЕЦ-а ще е единствено в полза на бившия президент. Като човек с две имена, той знае как да се възползва от всяка вдигната му топка. Първанов е наясно, че колкото повече тази топка се тупа в двора на Станишев, толкова повече

ще се отклонява вниманието от неговото участие

в този проект. А това участие на Първанов не бива да бъде забравяно. То най-добре си личи от разсекретената преди година „паметна бележка” от „историческата” среща между Първанов и Путин на 18.1.2008 г. в София. От нея става ясно, че държавният глава, без да има каквито и да е правомощия, пита тогавашния министър Петър Димитров дали не може да започне строителството на АЕЦ „Белене” още през есента на същата година. Министърът тутакси му връща топката, като - за да зарадва руската страна още повече -  казва, че строителството може да почне още през август. От този диалог излиза, че има хора, които са готови да усвоят едни пари, без да се съобразяват със стандартите за строителството на такъв тип обекти. Всъщност президентът е апелирал за нарушаване на Закона за безопасно използване на ядрената енергия, а министърът без никакво колебание се е съгласил.
По този повод сегашният премиер Бойко Борисов заяви тогава, че евентуалният бъдещ инвеститор

не би искал да купи котка в чувал

Не бива да забравяме също така и участието в този проект на Иван Костов, който сега гръмко заявява, че от десетилетия се борел срещу построяването на тази централа. Точно неговото правителство реанимира проекта. Вицепремиерът на Костов Петър Жотев подготвя и чете доклад за състоянието на АЕЦ „Белене”, който съдържа варианти за размразяване на проекта за изграждане на атомната електроцентрала. Той се базира на проведени в периода 1999-2000 г. 15-месечни геоложки проучвания на района. Геологическият институт на БАН препотвърждава стабилността на площадката и отсъствието на действащи разломни структури в 30-километровата регионална област на Белене. В резултат на това с решение от 26 януари 2000 г. на Висшия експертен технически съвет на Агенцията по енергетика и НЕК АЕЦ "Белене" е определена за нова ядрена мощност на България – предпочетена пред строеж на блок 7 на АЕЦ "Козлодуй".
От тези факти е очевидно, че днес

и Първанов, и Костов се правят на умрели лисици

И искат да се изкарат големи борци срещу проекта за сметка на Станишев. Което най-вероятно ще се случи, ако лидерът на БСП продължава твърдоглаво да настоява за вот срещу управляващите по тази тема.
Този вот е много удобен и за десницата заради възможността да бъдат заметени следите от съучастието им с червените срещу управляващите в предишните вотове на недоверие. Известно е, че Синята коалиция загуби смисъла си и претърпя тежко поражение на изборите миналата есен точно заради заиграването им с червените.
Въпреки всичко лидерът на БСП твърди, че вотът ще се състои още преди Великден. Дори да приемем, че бъдат намерени 8 депутати, с които той да бъде иницииран, това, което ще се случи по време на дебата, ще има наистина много лоши последици за БСП.
А червеният лидер няма нужда от загуби точно в този момент. Шансът му да се измъкне от тази носеща му негативи авантюра е тихомълком да се откаже от това намерение и да обсъди други възможности за вот на недоверие както с бившите си коалиционни партньори, така и с винаги готовия за тайно и явно сътрудничество Командир.
Истината е, че каквото и да се случи, ще се види, че няма невинни в разстлалата се червено-синя мъгла по време на целия криминален преход. И единствените печеливши ще са сегашните управляващи.
А всички останали партии ще са като онези котки в чувала, в който никой не иска да бръкне. И по-добре е избирателите вместо да се чудят какво ще хванат, ако бръкнат в него, да го изхвърлят на политическото бунище.