Общо показвания

вторник, 3 април 2012 г.

Наглост на квадрат

„Подходът чрез статистика и бомбистика не го приемам. Трябва да се вникне във всяка човешка съдба. Защото аз съчувствам преди всичко на пострадалите от убийците, от престъпниците. И то защото искам да ги защитя тях (жертвите, б.р.), да защитя нас, съм се стараел десет години (един огромен труд, с огромна енергия) с всеки случай многократно да се запознавам, включително и в затворите съм се срещал с някои от тези хора, за да добия пълна представа... И сега за благодарност да получавам тези упреци.” Това каза на специална пресконференция на 23 февруари обвиняваният в неправомерни помилвания на убийци и изнасилвачи бивш вицепрезидент Ангел Марин и уточни, че от всичките предложени е помилвал само 6% от тях, като сред тях “няма нито един с прякор”.
Бившият президент Георги Първанов, който също присъстваше, обясни, че с указите на Ангел Марин
СА ПОМИЛВАНИ БИТОВИ ПРЕСТЪПНИЦИ,
и нападна сегашните управляващи, които според него покровителствали босове на тежката организирана престъпност. Двамата преминаха в контранастъпление, като обвиниха мнозинството в готвен от тях нов политически импийчмънт и дори се опитаха да се шегуват, като Първанов заяви, че с тази атака само му вдигали топката, за да можело по-лесно да отвърне на удара.
Много ни е интересно какво ще кажат за свое оправдание сега, след като вчера станаха известни три конкретни случая на помилвания на убийци, извършили  престъпленията “с особена ярост и нечовешка жестокост”. При това комисията по помилванията категорично се е противопоставила, но въпреки това Марин еднолично взел решенията. В единия случай осъденият е издебнал, скрит в едни храсти, преминаващ нищо неподозиращ човек и като се убедил, че пострадалият е сам, му нанесъл 46 прободно-прорезни рани, от които 14 в областта на главата, а 6 - в областта на устната кухина. За втория убиец
В МОТИВИТЕ ДА НЕ СЕ ПОМИЛВА КОМИСИЯТА
е записала следното:
“След като се скарал с жената, изчакал тя да заспи, взел предварително приготвена брадва и й нанесъл три удара в тилната част на главата. Според мнозинството от членовете на комисията изключителното право на вицепрезидента да помилва не трябва да се използва като обикновен арсенал за подпомагане поправянето и превъзпитанието на лишените от свобода”, отбелязват специално членовете й. Но и в този случай Марин не се е съобразил. А третият помилван е извършил престъплението с такава „ужасяваща жестокост, стигаща до садизъм”, че колегите журналисти, получили данните, са решили да спестят  описанието на самото убийство.
Нарочно припомнихме в началото какво казват Първанов и Марин,
ЗА ДА СЕ ВИДИ КАК НАГЛО ЛЪЖАТ
Сега ще припомним, че президентът, който ще остане в историята с двете си имена, награди своето вице на 10 януари с най-висшето държавно отличие на страната “за изключително големите му заслуги към Република България”. Сред мотивите са, че “като офицер Марин е имал значителен принос за изграждането и развитието на сухопътните войски в Българската армия, а като вицепрезидент - и за работата с българите, живеещи извън пределите на страната”. Той е един от инициаторите и активен участник в определянето и прилагането на новите приоритети в политиката на държавата и обществото за приобщаване на сънародниците ни зад граница, гласят още аргументите. (Ще отбележим само, че парламентарната комисия, която разследва тази дейност на Марин, вече разполага със сведения
ЗА ГОЛЕМИ ПОДКУПИ, ДАВАНИ СРЕЩУ ПОЛУЧАВАНЕ
на гражданство.) По-късно, когато заради разразилия се скандал Марин връща ордена, той казва следното: “Това е, което мога да направя като генерал от Българската армия и вицепрезидент на България, за да запазя не само моята лична чест и достойнство, но и честта и достойнството на хиляди хора, на България”.
Ще кажем директно, не само заради паметта на жертвите и техните близки, че от морална гледна точка подобни изявления показват защо Октоподът е шествал безнаказано по време на целия криминален преход.
Някой може ни обвини, че се вади нож на умряло куче, тъй като двамата били вече бивши. Няма такова нещо. Дори само заради излъганите надежди на хиляди избиратели през всичките тези години и не на последно място заради реваншистките политически амбиции на ловеца с харамийския псевдоним те трябва да бъдат разследвани и да получат съответните наказания.