Общо показвания

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Левият завой на Командира

Очаквано беше спускането на червено-синята мъгла. А онзи предизборен плакат, в който Командира наднича зад онова рамо, както лицевите опори и букета, занесен във Военна болница, се оказа, че имат същия ефект на бойната димка, хвърлена в женската тоалетна на пловдивския синдикален дом преди години. Но не трябва да се учудваме - в правилния момент подставените лица на прехода са действали винаги според инструкциите на кукловодите.
По този повод за по-малко паметливите ще припомним, че според много свидетели Иван Костов, финансов министър на Филип Димитров, е човекът, убедил го да иска вот на доверие за първото демократично правителство. При това въпреки предупреждението на коалиционните партньори от ДПС, че заради вътрешнопартийните раздори в СДС той няма да мине. Ще отбележим също, че вотът, гласуван на 28 октомври 1992 г., завърши с печален резултат за сините – 120 бяха срещу правителството и само 11 гласа за него. Затова и Филип Димитров трябваше да подаде оставка.
Разбира се, днес времената са други,

но за жалост основните играчи от опозицията са същите.

А действията им, станали по-рафинирани, няма как да ни заблудят. Всички подставени лица, които след парламентарните избори през 2009 г. не можаха да се наредят на трапезата на победителите и да осигурят на господарите си продължаването на статуквото, един по един се обявиха за опозиция. Както се очакваше, Костов показа истинската си същност последен.
За да видим еволюцията му, нека разгледаме и поведението на синия експремиер по време на искания от БСП вот на недоверие през септември миналата година. Тогава Командира все още се правеше на мома за продан. От една страна, разправяше, че червените нямат право да искат вот на недоверие заради зулумите, които са правили по време на тяхното управление, но, от друга страна, Командира и тогава поставяше условия, като искаше оставки на министри и тайно се пазареше за участието на негови хора във властта. Днес, когато

червено-синята мъгла няма как да се скрие

и сините гласуват заедно с БСП и дори с президента, както се случи вчера в прегласуването на изборния кодекс, номерата им няма как да минат.
Но нека да видим какви са някои от тези 5 условия, с които костовистите се опитват да скрият зависимостите си от криминалния преход. Още първото от тях показва колко лицемерни са всъщност те.
Десните предлагат да се спре незабавно проектът АЕЦ „Белене”. Няма да се задълбочаваме в големи подробности и да търсим под вола теле. Ще отбележим, че този оспорван от зората на демокрацията проект се рестартира мощно по време на правителството на Иван Костов. Проектът идва на дневен ред отново след доклад на вицепремиера в правителството Петър Жотев. С решение на Висшия експертен технически съвет на Агенцията по енергетика и НЕК от 26 януари 2000 г. АЕЦ “Белене” е била определена за нова ядрена мощност на България и е предпочетена пред строежа на блок 7 на АЕЦ "Козлодуй".
А какво да кажем за условието сегашното правителство незабавно да освободи сътрудниците на Държавна сигурност от всички нива в държавата: "Борисов трябва да влезе в истинска битка с тройната коалиция, с нейните кадри", каза вчера Костов и допълни, че управляващите трябва да извадят хората на тройната коалиция от службите. "Трябва да се влезе в специалните служби, трябва да се влезе в МВР. От там трябва да бъдат махнати всички представители, не само на ДС, представителите на тройната коалиция, които са на ключови места, през които вероятно по някакъв начин, заобикаляйки, е изтекла информацията, трябва да напуснат това управление, за да бъдат сигурни ГЕРБ, че затварят тези възможности да бъдат провокирани", допълни още съпредседателят на Синята коалиция.
Няма как да не попитаме къде беше Командира, когато имаше абсолютно мнозинство в парламента по време на неговото управление и можеше да прокара какъвто пожелае законопроект срещу бившата ДС, включително и

искания сега лустрационен текст

Ще припомним също, че в предизборните си обещания през 2007 г. сините гръмко обявиха, че ще разкрият 250 000 досиета.
Вместо да го направят обаче, техният лидер услужливо скри досието на тогавашния лидер на БСП Георги Първанов и така трасира пътя му към президентския пост. Абсолютно сме убедени, че той едва ли щеше да заеме този пост, ако двете му имена бяха станали публичен факт.
Костов разчита на късата памет и за онази афера с „Комисията Бонев” , когато тя изготви списък с 93 имена на депутати, сътрудници на ДС, но от парламентарната трибуна се съобщават само 23-ма от тях. Сред тях не е не само името на Първанов, но и имената на редица сини депутати, които уплашено обикаляха парламентарните кулоари по онова време, очаквайки да бъдат изобличени. И когато това не стана, радостно въздъхнаха и отново върнаха естествения цвят на лицата си. До този момент

Костов не е обяснил каква е цената на тази сделка със своите

Тук е мястото да припомним, че политическият милиционер на соца, който днес се изживява като поборник срещу ДС, през ноември 2009 година, по време на частичните избори в Разлог, издигна за кандидат-кмет на ДСБ бившия агент на ДС Благой Дункин, при положение че агентурната му принадлежност към Шесто управление е обявена още през 2007 г. Така че легендите за това, че различни институции саботирали бившия преподавател по марксистка политикономия, са за наивници и те целят единствено да прикрият личната му вина.
Истинската цел на тази игра през всичките години е била сините и червените да използват зависимостите си, за да си подават топката в трудни моменти,

без да прекрачват прага на дирижираното статукво

Няма как да приемем и още едно днешно предупреждение на сините - че на цял свят щяло да стане ясно, че една националистическа партия крепи този кабинет...
Така че гласуването на Синята коалиция е предопределено. Най-вероятно те ще гласуват „въздържал се”, както го сториха и вчера, когато на практика подкрепиха президентското вето на изборния кодекс. Така че Костов и неговите протежета може да тиражират много лъжи, за да оправдаят тайната си игра.
Но истината е една и тя е, че техният вот ще е вот в полза на Столетницата.