Общо показвания

сряда, 25 март 2009 г.

Бай Ганя и бай Бойко

Нямат край номерата на бате Бойко.
Очевидно бодигардът на бай Тошо не си е губил напразно времето край него. Спомняте ли си как съветваше вождът: "Снишаване, снишаване, докато отмине бурята, другари..."
Не трябва да се учудваме защо кметът беше толкова хрисим в дебата срещу Сергей онази вечер.
Едно е да режеш лентите на новите обекти, да отидеш пред сградата на правителството и да поискаш премиерът да ти се яви веднага, и съвсем друго, когато трябва да се криеш заради боклукчива София, или да изправиш пред печени финансисти млади петлета, които щом им замахнат, не знаят дори как да се спасят. Ясно е, че евтините популистки трикове няма как да минат. Затова кметът беше неузнаваем, изненадващо благ и сговорчив. 
С каква лекота само се отрече от Гаргамел. При това на два пъти. "Г-н Костов не ми е коалиционен партньор никъде", увери той. Дори свикналият на номерата му премиер чак се шашна. Какво друго да си помисли човек, освен че бате Бойко проси коалиция с партията майка.
Но нека не се заблуждаваме. Само бъдещият вожд знае как да се сниши, докато докопа властта. А после, както казваше пред емигрантите в САЩ, ще режем на месо. Да не забравяме и Командира в Каденабия как се заканваше, че някои права на гражданите ще бъдат ограничени за сметка на реда.
По същия начин навремето някои сравняваха Тато с Бай Ганя: "Дас ист болгар, маине кинде, болгар!" И малките австрийчета с ококорени очи гледаха как Бай Ганьо демонстрираше разните стилове плуване, които владее, като при смяната на стиловете надаваше гърлен тарзански рев и грухтене и се тупаше по влакнестите гърди. Измежду публиката имаше чужденци и всеки на своя език коментираше видяното със своите приятели. "Ето в какво комунизмът превръща хората", "Не смятате ли, че подобни хора, ако този питекантропос може да се нарече човек, са способни да стрелят и убият папата? Разбира се, че са способни, но са достатъчно тъпи, за да организират покушение както трябва." Но на писателя Георги Марков го организираха както трябва.
Така че Сергей веднъж прибързва като казва, че Борисов се е разпищолил, и изобщо не е прав да го поздравява по време на дебата, че са единомишленици в мнението си за Командира. Ако има нещо, в което обаче е прав, е , "че с ГЕРБ и Костов ни чака авторитарен режим". Със същата лекота, с която Бойко се отрече, така един ден двамата с Гаргамел ще плеснат с ръце и ще се прегърнат. Друг е въпросът как ще плуват заедно. И кой ще бъде отпред, кой отзад. Жална им майка и на избирателите. Но нека не избързваме.