Общо показвания

понеделник, 23 март 2009 г.

Друга приказка

Накрая може да се окаже, че приказката е друга. 
След като глътна Мартинчо с лекота и със сигурност е прилапал бившите царисти от Българска нова демокрация с друго тайно споразумение, сега Командира иска да смели и останалите десни партии. Вече се увърта около Янето и го ухажва с приказки от хиляда и една нощ. Ясно е защо. 
Колкото по-висок резултат изкара личната му коалиция, толкова по-скъпо ще се изтъргува той самият в следващото управление. Разбира се, останалите няма да получат нищо. Те му трябват единствено до изборите, след тях всички ще бъдат разкарани. От едните най-вероятно ще бъде взета синята централа, от другите - "редът и законността". 
Да се чуди човек на наивността на някои. Да допуснат СДС да бъде изтъргувано, както правилно отбелязва синият кмет на Кюстендил. Уж се работеше за силно СДС, а се оказа, че се работи за тайни споразумения.
Сега Командира стои на топло при теменужката си и гледа как една хвърковата чета обикаля от град на град и громи корумпирани кметове. Колко хубаво е да гледаш отдалеч как някой вади кестените и, когато всичко приключи, да се появиш, за да събереш лаврите.
Това е дългогодишен любим похват на политикономиста. По същия подозрителен начин ухажваше по татово време корифеите на марксизма у нас, след това влезе под кожата на демократите, прецака първия син премиер, като го накара да поиска вот на недоверие, през януарските събития през деветдесет и седма се кри няколко часа, докато разбере накъде духа вятърът, а в края на управлението изгони най-верните си, за да е сам на яслата.  Ще пропуснем скриването на досиетата, раждането на дедесарската мафия и олигарсите. Ще отбележим само, че шансът, който той имаше тогава да сложи край на всички задкулисни игри, бе пропуснат, въпреки че държеше цялата власт.
Янето, с рейтинг, близък до ловеца с харамийския псевдоним, едва ли е толкова наивен, че да се остави да бъде глътнат. И сигурно ще бие дузпата на политическия милиционер. 
Дано на сините да им светне, че и те да сторят същото. 
Не че няма и други, които да искат да разкарат търговците от храма. И сигурно ще го направят.
Така че наистина може да се окаже, че приказката не е за боата и зайчетата, а за хитрата сврака, която услужливо мътела водата, но накрая дошла лисицата и я излапала.