Общо показвания

четвъртък, 5 март 2009 г.

Царските подаръци

Царските подаръци винаги са вълнуващи и запомнящи се. Но това, което не се забелязва първоначално, е, че никога не се правят случайно. 
Какво по-хубаво от това верните хубавици на Негово Величество да получат за награда подобаващи за усърдното им служене дипломатически постове. При това не къде да е, а в столицата на модата Милано, в Меката на кинозвездите Лос Анджелис, в световни културни центрове като Ню Йорк и Лондон.
Няма никакво значение, че някои от тези прекрасни жени ще бъдат запомнени в Народното събрание единствено с мълчанието си, а други - с многобройните парламентарни екскурзии до екзотични кътчета на планетата.
По-важно е друго, че с модните тоалети те разбиха монопола на хубавото Наде, а някои от тях с палавото си поведение надминаха и най-смелите очаквания на парламентарните акули. Колко ли афери останаха неразкрити само защото хубавите царистки услужливо влизаха в устите на хората. И колко от кукловодите станаха приказно богати в мъглата на техните любовни истории.
Може ли нашият монарх да не оцени и лекотата, с която тези добре подбрани придворни дами, които първоначално бяха наричани "панайотки", забравиха кой ги вкара в играта и вместо да го последват, му забиха нож, както те само умеят, и предпочетоха да останат в царската свита. Сега любимият ни цар е сигурен, че за тях няма други възможности, освен да му бъдат предани до гроб. 
Но да забравим за миг митологията и да се запитаме какво се крие зад тази щедрост!? 
Първото, което ни идва наум, е, че монархът иска да ги извади от потъващия кораб и да ги запази за по-добри времена. Нещо, което Командира не направи и остави хиляди сини номенклатурчици да потънат заедно с него. 
Но царят не е човек, който обича да потъва. Нека си припомним как покойният социалдемократ и върл противник на монархията Петър Дертлиев казваше: "Вие хубаво ще доведете царя, но после и да искате няма да можете да се отървете от него". Както извъртя всички с 800-те дни, както  ги преметна отново, като направи коалиция със социалистите, така и сега той си готви поредния номер, с който ще продължи да царува. Може би, за да го осъществи, вече не му трябват декоративни хубавици... 
Лошата новина е, че след като някой "издава четата", преди още те да са получили назначенията, има и други играчи, които искат да надцакат царските карти. Но ще стане ясно по-късно, когато се разбере кой какво крие в ръкава си. 
Това, което пропуснахме да кажем, е, че в не редки случаи подаръците от монарха, колкото и да са хубави, всъщност могат да вгорчат живота на получателите - вместо радостни, да ги направят нещастни завинаги. И това също е част от царската игра.