Общо показвания

понеделник, 3 януари 2022 г.

Пушката на Чехов е само за сцената

„Ако в първо действие на сцената виси пушка, то в последното действие тя трябва да гръмне“, е написал лекарят белетрист и драматург Антон Павлович Чехов. Засега на подобно предупреждение у нас се гледа не много сериозно. Не за друго, а защото в отправяните заплахи има артистизъм, малко са комични и леко налудничави.

Преди Нова година лидерът на най-малката партия, представена в парламента, обяви, че ако до първата седмица на януари не бъде отменен зеленият сертификат и не бъдат премахнати ограничителните мерки, той ще поведе народен бунт срещу парламента. Избраниците на народа се направиха, че не чуват, а една от тях се пошегува, че ще дойде на работа с ниски обувки, за да може по-бързо да избяга от метежниците. Навръх Нова година на площада в София се появи и колоритната фигура на бивш военен с учебна граната и заплахи срещу ковид ограниченията. В колата, с която се е придвижвал, бяха открити два учебни автомата и тактическа жилетка. Пишман революционерът бе задържан за кратко и изпратен по живо по здраво към дома си в провинцията. А на лидера на малката партия, който новогодишно потвърди в профила си в Мрежата готвената “революция”, продължава да не се гледа сериозно. 

Същевременно управляващите обявиха, че борбата с пандемията остава приоритет и съобщиха нови мерки, с които обществеността да се убеди, че ваксинирането засега е единственият шанс за оцеляване. И че, вместо да се разчита висши сили, които да те пожалят, ако те пипне вирусът, най-добре е да се посети най-близкият пункт за ваксиниране. Решението да бъдат проверявани починалите от Ковид дали не са сред мнимо ваксинираните също може да има положителен ефект. Известно е, че от доста време се шири търговия с фалшиви сертификати. За съжаления и към нея разследващите институции не подхождаха достатъчно сериозно и вероятно в тази посока трябва да се насочат усилията. Крайно време е да има осъдени търговци, а ако са лекари - да им се отнемат правата да лекуват. 

Очевидно с навлизането у нас на Омикрон, новият вариант на вируса, ще бъдем изправени пред нови предизвикателства. Досегашната политика на щрауса, който си крие главата в пясъка и оставя лудите да се налудуват, като се разчита само на това, че заболяването може да протече леко и че здравната ни система ще издържи и на този натиск, не съответства на амбициозните намерения на новите управляващи. Необходими са предварително отиграни сценарии, за да се намали смъртността, а бизнесът да не бъде застрашен от евентуалните нови ограничения. Но най-вече трябва да бъде засилен контролът. Иначе през тези повече от тридесет години на демократични промени сме се нагледали на смайващи популистки изпълнения от родните политици. Ако нямаше такива и в новия парламент, щеше да е учудващо, като се имат предвид бурните им прояви по време на няколкото парламента миналата година. 

Но нека този път разумът надделее. Новите политици, които се стремят към промяна на политическия модел, да демонстрират решителност и да овладеят своевременно заложените капани от онези, които през прехода действаха на принципа “стани, за да седна”. И нека пушката на Чехов си остане на стената.