Общо показвания

четвъртък, 27 януари 2022 г.

Не пилейте времето си, господа народни избраници!

Два безсмислени дебата, продължили близо четири часа “уплътниха” времето на депутати в първия ден на работната седмици. Но дали те заслужиха възнаграждението си и защитиха ли обществените очаквания!? Вместо да започнат деня с промените в закона за енергетиката, така че бързо да се свали ощетяващия всички ни мораториум, те превърнаха гласуването на оставката на бъдещия шеф на Тотото в отегчително, напомнящо за минали времена, замеряне с обвинения: дали е попълнил декларация с невярно съдържание или не – нещо, което е само в компетенциите на съда. А след като оставаката все пак бе гласувана, последва друг дебат по повод една наказателна процедура за страната ни - дали оспорването на национално значимите строителни обекти трябва да се извършва на две съдебни инстанции, което може да е в интерес на някои НПО-та, но не и за обществото, което иска те да бъдат завършени бързо.

Редно е да се запитаме кой има интерес от това “тупкане на топката”. Отговорът е – не е само опозицията, която логично се стреми да забави отнемането на ключови държавни постове, които е държала с години. Интерес очевидно имат и управляващите, защото, както се установи единственият печеливш от въведения мораториум, е държавата. Има и една трета възможност управляващите да се “връзват” на “играта” на опозицията поради слаб опит и все още недобре изградено коалиционно кординиране. 

Която и да е причината, тя ни кара да им кажем, че този мач вече сме го гледали. И ако наистина новите управляващи искат да има промяна, те трябва да я осъществяват не на принципа “стани, за да седна” или да угодим на някое НПО, а да се ръководят единствено от обществения интерес. Няма нищо по-лошо избирателите им да решат, че са същите като предишните. И при първа възможност да снемат доверието си от тях.

А по повод на попълнената декларация с невярно съдържание, е крайно време управляващото мнозинство да разбере, че те не са над законите и конституцията, които трябва да се спазват. Дори само защото техните народни избраници са се клели в нея. Превръщането на подобни нарушения в рецидив от тяхна страна е в ущърб на демократичните процеси. И в полза само на търсещите реванш подсъдни олигарси, които се опитват да се избавят от заслуженото правосъдие.