Общо показвания

четвъртък, 6 януари 2022 г.

Тест за промяна

Никак не ни е безразлично, че заради започваща да се разплита далавера с тестове децата близо месец в края на миналата година вместо на училище можеха необезпокоявано да ходят на дискотеки. А принудително да учат онлайн, вместо да са в класните стаи. Стряскащо е прессъобщението на антикорупционната комисия, с което информира, че е изпратила на прокуратурата “всички материали, свързани с процедурите за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления”.

Последвалият коментар на ексминистъра на здравеопазването бе в типичния костовистки стил да се представи като неразбран за едно добро дело, каквото е купуването на тестове за учениците, и жертва на тъмни сили, които му попречили да реши проблема с детската болница.

Нито дума извинение обаче за месечното подлудяване на учители, родители и ученици, както и настройването на едни ведомства срещу други. Нито дума и защо неговата наследничка светкавично спря решението му в последните дни на мандата да обедини болници на два различни университета - детската болница (която е към Медицинския университет) с болница “Лозенец” (която е към Софийския университет). Две несъстоятелни, излизащи извън правомощията на ексминистъра обединения. 

Всъщност нека прокуратурата разнищи данните “за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор” след извършена оценка и класиране на участниците. Нека да бъде разследвано защо определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми. Дойде време този министър да застане с лицето си, а не да се крие зад нечий гръб, както го правеше. Нали си спомняте любимия му израз "Кой съм аз, за да решавам..."И все на някой друг прехвърляше да опере пешкира. Че дори имаше наглостта да иска министърът на образованието да решава кога и как да ходят учениците на училище. 

Истината е, че бившият здравен министър трябва да бъде разследван и за друго - например защо миналата година починаха 15 000 българи повече от 2020 г. И то когато имаше ваксини и имаше време болниците да бъдат подготвени. Никаква жертва на тъмни сили не е Стойчо Кацаров! Жертвите и ощетените са други. Но че е “пожертван” от тези, които му дърпаха конците, няма съмнение. Гузен негонен бяга, е казал народът! Поне обаче малко срам да има и да поиска извинение от тези, които загубиха близки заради неговите заблуди. А радетелите за промяна нека да си вземат поука и да робуват единствено на гражданите, които са им дали доверието си.