Общо показвания

понеделник, 10 януари 2022 г.

Не събуждайте отново гнева!

Ще стане ли шопската салата по-скъпа от мешаната скара!? Не, не е шега, не е и заради следващите един след друг празници. Това образно предупреждение отправиха производители на зеленчуци заради скока на цените на енергоизточниците. Те поискаха среща с премиера, за да обсъдят възможностите за държавна помощ.

При сегашният им скок, ако средната цена на домата е била 1.30, а на краставицата 1.80 миналата година, сега тя ще е най-малко четири пъти по-висока... Кой ще купи на такива цени!? Поначало през последните години производството на зеленчуци намалява за сметка на вноса, но сега ситуацията е катастрофална - половината оранжерии са затворени, а другите ги очаква същата съдба, защото произведеното става непродаваемо, а заемите за скъпото гориво - неизплатими. И това не е само за оранжерийните производители, още другата седмица се очаква малките хлебопекарни да вдигнат цените на хляба, същото смятат да направят и производителите на млечни продукти. Газта и при тях е основен енергоизточник.

На този фон е странно защо новите управляващи, както и депутатите в парламента ни занимават предимно с ваксинирането. Не че не е важно, но каквито и стимули да се обявяват покрай него, те вече са се стопили заради енергийния шок. Учудващо е и защото всички, включително и опозицията, по чиято инициатива се прие мораториумът, го отхвърлиха.

Трябва само законово да се поправи тази грешка. Ясни са също и възможностите за облекчаване на всички, които страдат. Дали ще мине през намаляването на ДДС-то, или ще се дават подобаващи компенсации, също вече се изясни. Тоест вече има обществено приети механизми. Но няма действия. Което е притеснително. Трябва ли отново да бъде изпуснат духът на гнева!? И то след като най-после премина цяла година в безсмислено тупкане на топката от избори към избори. И има работещи парламент и правителство.

Истината е, че този път няма да има толеранс от 100 дни, кризата удря по джоба всички - не само производители, но и битови потребители. Има нужда от бързи решения, каквито са предложени. Не ни се иска да мислим, че има и задкулисни сценарии. Но по-добре е да не се стига до тях. Нека тези, които ни управляват, да започнат да градят, а не да изчегъртват. Едва ли връщането от Барселона на консула с “тераската”, ще успокои производителите на зеленчуци. А и ние все пак предпочитаме да не си спестим шопската салата, като видим цената й в менюто.